Hlavní obsah

Barmská politička Su-Ťij dostala dalších šest let vězení, tentokrát za korupci

– Neipyijtu

Svržená barmská politička Do Aun Schan Su Ťij byla v pondělí odsouzena k dalším šesti rokům vězení. Soud v Barmě, které vládne vojenská junta, jež na konci února loni svrhla její vládu, ji shledal vinnou ve čtyřech případech korupce. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na obeznámený zdroj.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Vězněná barmská politička Do Aun Schan Su Ťij

Článek

Sedmasedmdesátiletá Su Ťij byla údajně usvědčena ze zneužití prostředků charitativní nadace nesoucí jméno její matky Do Kchin Ťij ke stavbě domu a také z pronajímání vládní půdy s nepodloženou slevou. Su Ťij veškerá obvinění odmítla. Očekává se, že její obhájci podají odvolání.

Podle agentury AP se soud konal za zavřenými dveřmi bez přístupu médií či veřejnosti. Právníkům Su Ťij bylo zakázáno poskytnout o soudním jednání jakékoli informace.

Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla zatčena loni když se na konci února moci armáda svrhla civilní vládu Národní ligy pro demokracii (NLD) vedenou Su Ťij a sama se chopila moci v Barmě. Původně byla politička držena v domácím vězení, poté strávila několik měsíců na tajném místě v metropoli Neipyijtu a v červnu byla převezena do věznice v hlavním městě.

Su Ťij byla obviněna v několika případech, první proces s ní začal loni v květnu. Odsouzena už byla k 11letému trestu za podněcování násilí, nelegální dovoz vysílaček, porušení koronavirových opatření a přijetí úplatků. Čelí také dalším obviněním z korupce, volebních podvodů a vyzrazení státního tajemství.

Su Ťij dostala v Barmě dalších pět let vězení

Zahraniční

Její stoupenci obvinění označují za politicky motivovaná, za pokus o její diskreditaci a snahu o legitimizaci vlády junty.

Brutální postup junty

Zásahy proti opozici si vyžádaly za rok vlády junty 1503 potvrzených obětí včetně více než 120 dětí. Kromě Su Ťij je v Barmě za mřížemi přes 11 800 lidí podezíraných z opozice proti armádě. Mezi zatčenými jsou tři stovky příbuzných hledaných osob, které skončily ve vězení, když se nepodařilo dopadnout hledané. Počet vězněných je třikrát vyšší než za prodemokratických protestů v roce 1988, uvedl server Irrawady.

Barmská junta popravila čtyři odsouzené k trestu smrti, včetně dvou aktivistů

Svět

Věznění lidé jsou často brutálně mučeni. Dozorci je bijí pažbami, kabely i skleněnými lahvemi, pálí je cigaretami a propichují jim genitálie. Několik vězněných bylo umučeno k smrti včetně členů NLD, někteří už pár hodin po zatčení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám