Hlavní obsah

Baku hlásí mrtvé při ostřelování, Jerevan porušení příměří popírá

Jerevan/Baku

Nejméně sedm lidí přišlo o život a 33 utrpělo zranění při ostřelování ázerbájdžánského města Gjandža arménskými raketami, uvedlo v neděli ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie nicméně zprávy o porušování příměří v bojích o Náhorní Karabach popřela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE:Ostřelování města Gjandža v ÁzerbájdžánuVideo: Reuters

 
Článek

„Nový raketový útok arménských sil na obytnou čtvrť v druhém největším ázerbájdžánském městě Gjandža (Gäncä) arménskými silami, sedm mrtvých a 33 zraněných, včetně dětí,” uvedlo ázerbájdžánské ministerstvo na Twitteru.

Podle agentury Interfax, která se odvolává na místní úřady, zasáhla jedna z raket obytný dům s více byty, který se zcela zhroutil. Z trosek záchranáři vyprostili pět těl a také 17 zraněných, uvedla agentura. Pátrání po přeživších na místě pokračuje.

Arménie: Jsou to lži!

Mluvčí arménského ministerstva obrany Šušan Stepanjanová ázerbájdžánská nařčení odmítla jako „naprosto lživá a nikterak se nevztahující k realitě”. Jerevan podle ní dodržuje příměří, dohodnuté v noci na sobotu v Moskvě ministry zahraničí Arménie, Ázerbájdžánu a Ruska.

Arménie a Ázerbájdžán se dohodly na příměří

Svět

Arménská strana v sobotu obvinila Ázerbájdžán, že porušil příměří ostřelováním Stěpanakertu, správního střediska Náhorního Karabachu, který ovládají arménští separatisté. Baku naopak obvinilo arménské síly z ostřelování měst Terter a Agdam u hranic s Karabachem.

Foto: Ismail Coskun, ČTK/AP

Hledání možných přeživších po útoku na ázerbajdžánské město Gjandža

U Náhorního Karabachu se od konce září odehrávají nejtěžší boje za posledních 25 let.

SPECIÁL: Karabach – Bitva o Černou zahradu

Speciály

Spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - trvá mezi Arménií a Ázerbájdžánem už desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu v krvavé válce, která si podle odhadů vyžádala na 30 tisíc mrtvých a jejímž výsledkem byly statisíce uprchlíků.

V současné době se Náhorní Karabach a přilehlý Lačinský koridor nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje toto území za okupované. Současný střet se rozhořel 27. září.

Reklama

Související články

Z Náhorního Karabachu uprchla polovina obyvatel

Obyvatelé Náhorního Karabachu masově prchají z regionu, který se od konce minulého měsíce stal dějištěm ozbrojených střetů mezi Arménií a Ázerbájdžánem. Podle...

Výběr článků

Načítám