Hlavní obsah

Austrálii čeká pohroma jako z bible

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Austrálie se připravuje na pohromu v podobě rekordního množství kobylek jako z biblického příběhu. Teplé počasí a deště z minulého léta způsobilo přemnožení kobylek a odborníci se obávají, že jich bude nejvíce za posledních 75 let, během nichž se provádějí měření.

Článek

Letní počasí vytvořilo ideální podmínky pro vyvinutí tří generací larev, z nichž každá má 150krát více jednotlivců než předchozí. Po zimě strávené v zemi se začíná líhnout první generace letošního roku a jedinci prodělávají první z pěti svlékání, než se z nich stanou dospělci. Po nejdeštivějším srpnu za posledních sedm let k tomu znovu mají perfektní předpoklady.

Je těžké stanovit, kolik miliard kobylek se vylíhne. Experti tvrdí, že to může být největší počet za 75 let měření. „Na (státy) Jižní Queensland, Nový Jižní Wales a Victoria dopadne tvrdá rána,“ citoval britský list The Independent Grega Sworda z univerzity v Sydney.

Na kilometr se táhnoucí hejno kobylek za den zkonzumuje 10 tun zemědělských plodin. Podle zemědělců z Nového Jižního Walesu je ohrožena oblast o velikosti Španělska a jenom stát Victoria odhaduje škody na dvě miliardy australských dolarů (asi 35 miliard korun).

Deset ran egyptských nebo také biblických pohrom
Pohromy seslal podle Bible Hospodin na Egypt, když faraon odmítl propustil ze zajetí izraelity. Poté, co rány Egypt zasáhly, faraon k odchodu svolil. Pohromy následovaly v pořadí krev, žáby, komáři, mouchy, mor, vředy, krupobití, kobylky, tma, pobití prvorozených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám