Hlavní obsah

Atentátník zabil v Pákistánu devět vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADJÁN

Sebevražedný atentátník v automobilu v pondělí zabil na severozápadě Pákistánu devět příslušníků pákistánské armády. S odvoláním na místní armádní zdroj o tom informovala agentura AP.

Foto: Abdul Rehman , Reuters

Pákistánská armáda v kmenových oblastech

Článek

Podle mluvčího armády majora Murada Chána útočník odpálil nálož ve svém automobilu v okamžiku, kdy projížděl kontrolním stanovištěm ve městě Madján v údolí Svát. Tři vojáci podlehli zraněním na místě, šest ostatních zemřelo následně i přes veškerou snahu lékařů.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, v oblasti ale operují bojovníci islámského militantního hnutí Taliban a muslimské teroristické sítě Al-Káida. Jejich bojová aktivita je odpovědí na vojenskou ofenzivu proti islamistům v oblasti Svátu a v regionu Badžaur na hranicích s Afghánistánem, kde už v uplynulých týdnech došlo k sérii obdobných sebevražedných útoků.

Pákistánská armáda společně s americkými jednotkami sloužícími v Afghánistánu zintenzivnily od srpna boj v kmenových pohraničních oblastech Pákistánu, kam se podle Washingtonu a Islámábádu stahují členové Al-Káidy a afghánského Talibanu.

Již o víkendu, kdy v Islámábádu přišla při sebevražedném útoku na hotel Marriott o život šedesátka lidí včetně českého velvyslance Ivo Žďárka, uznávaný pákistánský politolog Hasan Askarí před takovými útoky varoval. Zdůraznil, že pokud Pákistánci a Američané neukončí své operace v kmenových oblastech, budou se radikálové mstít v Pákistánu, jestliže to nemohou dělat v USA.

Spojené státy v poslední době kritizují Pákistán za to, že nechává kmenové oblasti na pospas teroristům, což nejen chrání teroristické špičky, ale také komplikuje situaci v sousedním Afghánistánu. Pákistánská armáda proto v létě zahájila rozsáhlou ofenzivu a podle vlastních prohlášení při ní od začátku srpna zabila už 800 islámských radikálů. Nejvíc bojů se odehrálo v údolí Svát a v oblasti Badžaur, jež je prý hlavním útočištěm členů Al-Káidy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám