Hlavní obsah

Atentátník, který zabil Abeho, si zbraň sestavil podle YouTube

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tecuja Jamagami (41), který v pátek smrtelně postřelil japonského expremiéra Šinzóa Abeho (+67), při výrobě střelné zbraně použil návod zveřejněný na internetové platformě YouTube.

Foto: Foto Reuters

Tecuja Jamagami, který v pátek smrtelně postřelil japonského expremiéra Šinzó Abeho, v doprovodu policie.

Článek

Podle pondělního vydání listu The Japan Times to sdělily zdroje blízké vyšetřování.

Uvedly rovněž, že Jamagami přiznal, že podomácku vyrobenou zbraň testoval v zařízení spojeném s náboženskou skupinou, vůči níž choval zášť. Jamagami k motivu svého činu prohlásil, že jeho matka poskytla „obrovský dar“ organizaci, s níž byl podle něj Abe spojen.

Zákon o držení mečů a střelných zbraní z roku 1958 v podstatě zbraně nepovoluje

Výslechy sousedů, skříň na tři zámky

Internetový časopis Gendai Business na základě nejmenovaných zdrojů napsal, že jde o kontroverzní církev sjednocení, kterou založil dnes už zesnulý jihokorejský duchovní Sun Myung Moon. Církev, známá také jako Moonova sekta, má členy v mnoha zemích včetně Japonska. Moon ji založil v roce 1954 a stala se terčem kritiky mimo jiné kvůli systematickému organizování masových sňatků.

V zemi platí poválečný zákon o držení mečů a střelných zbraní z roku 1958, který v podstatě stanoví, že zbraně nejsou v zemi povoleny.

„Získání zbrojního průkazu je složitý, časově náročný a nákladný proces, a proto se do něj pustí jen velmi málo Japonců. Úspěšně jej dokončí pouze zlomek,“ upozornil americký list The New York Times (NYT).

Došlo k bezpečnostnímu selhání, přiznal policejní šéf po atentátu na japonského expremiéra

Svět

„Policie prověřuje trestní rejstřík a zejména důvody držení zbraně. Potvrzení duševní způsobilosti se neobejde bez lékařského potvrzení z psychologického vyšetření. Kontroluje se také drogová závislost nebo zneužívání návykových látek,“ dodává NYT.

„Ne dosti na tom. Prověřování zahrnuje výslechy rodinných příslušníků, kolegů z práce, ale také sousedů i ověření finanční situace,“ dodává NYT.

Policisté musí také zkontrolovat skříň v domě budoucího majitele zbraně, kde bude uloženo střelivo, a trezor na zbraň. Skříňka je povinná ze zákona, měla by být připevněna ke zdi a musí ji chránit tři zámky.

Střelivo lze zakoupit pouze na velmi malém počtu míst. Výjimečně přísná pravidla platí také pro obchody se zbraněmi a střelivem.

Podle britského deníku The Guardian má každá ze 47 japonských prefektur povolení provozovat nanejvýš tři takové obchody.

Rekord je 40
Nejvíce případů střelby zaznamenalo Japonsko v roce 2013 – čtyřicet.
Od té doby jejich počet klesá.
Zatímco ostrovní císařství registruje méně než 200 tisíc zbraní, počet (neregistrovaných) střelných zbraní v USA se blíží 400 milionům.
Podle údajů Světové banky činí v USA počet vražd střelnou zbraní na sto tisíc obyvatel 4,2, v Austrálii 0,18 a v Japonsku 0,02.

Reklama

Výběr článků

Načítám