Hlavní obsah

Americká raketa zabila ženu hlavy pákistánského Tálibánu

Islámábád

Raketa vypálená zřejmě z amerického bezpilotního letadla zabila v noci na středu manželku vůdce pákistánské odnože hnutí Taliban Baitulláha Mehsúda, psaného i jako Mahsúd. Střela zasáhla dům jeho tchána, který také zemřel. Úmrtí agentuře Reuters potvrdili příbuzní ženy a AP dva členové pákistánské rozvědky.

Článek

"Potvrzuji, že žena, která zahynula při útoku, byla manželka Baitulláha Mehsúda," sdělil Reuters nejmenovaný příbuzný oběti. Jde o druhou Mehsúdovu manželku, kterou si vzal loni v listopadu. Al Džazíra uvedla, že další obětí byl i Mehsúdův tchán Maulána Ikramuddín, jemuž dům v Jižním Vazíristánu při hranících s Pákistánem patřil.

Představitel pákistánské rozvědky agentuře Reuters řekl, že při akci přišli o život také dva bojovníci Tálibánu. Příbuzní uvedli, že čtyři děti v domě utrpěly zranění.

Oblast Dera Ismaíl Chánu je takřka nepřístupná a dá se na ni útočit jen ze vzduchu.

Raketa byla pravděpodobně vypálena z amerického bezpilotního letounu krátce před jednou hodinou ráno místního času (v úterý 21:00 SELČ) . Podle vysokého úřadníka v Jižním Vazíristánu byly vypáleny dvě rakety.

Hon na Mehsúda

Mehsúd je v Pákistánu považován za nejnebezpečnějšího teroristu a armáda vyhlásila, že jej chce dostat živého či mrtvého. Proto pokračuje v ofenzívě, jejímž cílem bylo vytlačit Tálibán z údolí Swát i dál do hlouby obou Vazíristánů. Do akce nasadila 100 000 vojáků. [celá zpráva]

Mehsúd se stal šéfem pákistánského Tálibánu koncem roku 2007, kdy pod svým vedením shromáždil 13 různých frakcí ze severozápadu země. Jeho bojovníci, jejichž počet se odhaduje na 10 000 až 20 000, stojí za vlnou sebevražedných útoků v Pákistánu i za útoky na zahraniční síly v sousedním Afghánistánu, které si vyžádaly stovky obětí. Mehsúd je obviňován i z organizace atentátu, při němž zemřela v prosinci 2007 v Islámábádu bývalá pákistánská premiérka Bénazír Bhuttová. Washington vypsal na jeho hlavu odměnu pět miliónů dolarů.

V oblasti jsou pravidelně podnikány raketové útoky bezpilotních letadel na domy radikálů, které mohou podnikat jen Spojené státy, ty se k nim ale nehlásí. Islámábád je formálně odsuzuje, i když pákistánská vláda se s americkou shoduje na nutnosti bojovat proti terorismu.

Reklama

Související články

Pákistánský Tálibán pohrozil útokem na USA

Šéf pákistánské větve fundamentalistického islámského hnutí Tálibán Bajtullah Mehsúd se v úterý přiznal k útoku na výcvikové středisko pákistánské policie...

Výběr článků

Načítám