Hlavní obsah

Pákistánští radikálové vyhazují do vzduchu školy, zničili jich už 200

– Islámábád

Radikální muslimové v Pákistánu v noci na pátek vyhodili do povětří dvě základní a jednu střední školu v Badžauru na kmenovém území v severozápadním Pákistánu. Podle agentury AFP nebyl nikdo zraněn. Od začátku roku už zničili 200 škol. Pákistánská vláda přitom tvrdí, že ofenzíva proti Tálibánu v údolí Svát je u konce, radikálové jsou poraženi.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Tálibové se zbraněmi se přesouvají do oblasti bojů v okrese Buner.

Článek

Radikálové ve dvou základních školách odpálili podomácku vyrobené nálože, jejichž výbuchy obě budovy zcela zničily. Střední školu zničili ve městě Mamond.

Islámští fundamentalisté, kteří na jaře obsadili celé údolí Sván a pronikli až do vzdálenosti sto kilometrů od hlavního města, se často zaměřovali na školy. Od začátku roku jich zničili 200 pod záminkou, že do nich chodí dívky, což striktní výklad islámského práva šaría zapovídá

Jen v okrese Badžaur, který je považován za jednu z bašt povstaleckých oddílů, bylo od začátku roku zničeno 44 škol, upozornil zástupce místní správy Gúl Rahmán.

Ofenzíva v údolí Svát končí

Pákistánský ministr obrany Ahmed Muchtar oznámil, že ofenzíva končí, protože většinu území se podařilo osvobodit od radikálů z Tálibánu. Vytlačeni jsou i z údolí Svát, kam se pode něj mohou už vrátit civilisté, kteří prchli před boji. Celkem jich utekly dva milióny.

Podle Muchtara bude ofenzíva pokračovat přímo při hranicích s Afghánistánem v Jižním Vazíristánu, kde jsou hlavní pozice radikálů a kde se nachází i jejich vůdce Bajtulláh Mehsúd. Toho chce armáda dopadnout. „Jakmile bude Bajtulláh spatřen, bude zabit,“ řekl ministr v televizi.

Armáda se nyní přesouvá do horských oblastí Jižního Vazíristánu. 

Ofenzíva trvá už dva měsíce. Dva milióny běženců, kteří prchli před boji, mnohdy nemají zajištěné ani základní životní potřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám