Hlavní obsah

Ke 14 mrtvým v imigračním středisku se hlásí Tálibán, hrozí i Bílému domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Binghamton
Aktualizováno

Šéf pákistánské odnože islámského radikálního hnutí Taliban Baitulláh Mahsúd se v sobotu přihlásil k odpovědnosti za páteční útok na imigrační středisko v USA. Včetně atentátníka při něm zahynulo 14 osob. Pákistánské bezpečnostní zdroje tvrzení Mahsúda zpochybňují.

Článek

"Hlásím se k odpovědnosti. Byli to moji muži, dal jsem jim k tomu příkaz a reagoval jsem tak na americké útoky bezpilotními letouny," sdělil Mahsúd agentuře Reuters telefonicky z blíže neurčeného místa.   

Záznam slyšel také reportér agentury AFP a řekl, že poznal Mahsúdův hlas. Američtí vyšetřovatelé se ale nepřestávají klonit k hypotéze, že byl pachatel psychicky narušen. Byl prý také vietnamského původu.

Pákistánské bezpečnostní kruhy nepovažují telefonické přihlášení za věrohodné. Upozornili na to, že mluvčí v telefonu nepostupoval tak, jak to teroristé obvykle dělají. Nehovořil prý o detailech akce a neidentifikoval útočníka. "Domníváme se, že Mahsúd nemá prostředky k útoku ve Spojených státech," řekl nejmenovaný pákistánský bezpečnostní zdroj agentuře AFP.

Hrozba Washingtonu

Muž v telefonickém hovoru tvrdí, že pachatelé byli dva, jeden prý byl Pákistánec a druhý cizinec. Jeden z nich prý při akci zahynul, druhému se podařilo uprchnout. "Dejte Spojeným státům vědět, že v blízké době provedeme zásadní útok proti Bílému domu a Washingtonu," sdělil mluvčí v telefonu.

V sobotu vpadl ozbrojený muž do centra pro imigranty v Binghamtonu v americkém státě New York. Postřílel 13 osob a nakonec zbraň obrátil také proti sobě. [celá zpráva]

Podle místních představitelů byl atentátník zřejmě vietnamského původu. Za cíl si vybral středisko, v němž se přistěhovalci připravují na zkoušky potřebné k získání amerického občanství.

Mahsúd se v úterý přihlásil také k pondělnímu atentátu proti policejnímu výcvikovému středisku u východopákistánského Láhauru. I v tom případě prý byly motivem odveta za americké nálety na pákistánská kmenová území poblíž afghánské hranice, tedy na oblasti poskytující útočiště talibům a také členům teroristické sítě Al-Káida. Již tehdy Mahsúd řekl, že pokud USA nepřestanou s nálety, zaútočí přímo v Americe.

Mahsúd má základnu v jednom z nich, v Jižním Vazíristánu. V úterý pohrozil chystaným útokem na USA, když tvrdil, že to bude akce, která ohromí celý svět. USA minulý týden vypsaly na jeho hlavu odměnu ve výši pěti milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám