Hlavní obsah

Afghánská komise zrušila volby a vítězem prohlásila Karzáího

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Afghánská volební komise v pondělí oznámila zrušení plánovaného druhého kola prezidentských voleb a za vítěze označila dosavadní hlavu státu Hamída Karzáího. Proces obnovy Afghánistánu tak dostal další ránu.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Rozhodnutí následuje den poté, co bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh oznámil stažení kandidatury, a Karzáí tak zůstal jediným uchazečem o prezidentské křeslo. [celá zpráva]

Byl to přitom právě Karzáí, kterému komise po prvním kole, jež provázely rozsáhlé podvody, zrušila nejvíce hlasů - přišel o čtvrtinu. Celkem komise zrušila statisíce hlasů, prohlásila, že v prvním kole nikdo nezískal potřebný nadpoloviční počet hlasů, a vypsala druhé kolo na 7. listopadu.

Karzáí nakonec po odečtení sporných hlasů v prvním kole získal 49,67 procenta. Generální tajemník OSN, který v pondělí navštívil Kábul, o afghánských volbách řekl, že byly „jedny z nejsložitějších, které kdy OSN podpořila“.

Druhé hlasovací kolo mělo Afghánistánu zajistit legitimní vládu, o kterou by se mohli opřít spojenci a která by měla důvěru při vyjednávání s povstaleckými skupinami.

Karzáí původně konání druhého kola odmítal. Předběžné výsledky naznačovaly, že získal 54 procent hlasů a prezidentský úřad obhájil. Nakonec s vypsáním druhého kola na nátlak Spojených států souhlasil. Bílý dům váhá s vysláním potřebných posil do země, dokud nebude mít v afghánské vládě spolehlivého partnera. 

Reklama

Výběr článků

Načítám