Hlavní obsah

Afghánka zabila dva bojovníky Tálibánu v odvetě za vraždu rodičů

Čachčarán

Sociální sítě v posledních dnech oslavují mladou Afghánku, která pomstila vraždu rodičů. Útočnou puškou AK-47, kterou rodina vlastnila, zastřelila dva bojovníky radikálního hnutí Tálibán a několik dalších zranila, píše server BBC s odvoláním na úřady v afghánské provincii Ghór.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Příslušníci Tálibánu vtrhli do domu dívčiny rodiny ve vesnici Grivá, protože její otec podporoval vládu, píše BBC. Ozbrojenci oba rodiče zastřelili.

Dívka, které na fotografii může být 14 až 16 let, popadla zbraň a v odvetě začala pálit, přičemž dva útočníky zabila a další zranila.

Radikálové se stáhli, ale zanedlouho se po incidentu opět vrátili. Provládním milicím a vesničanům se je ale podařilo vyhnat. Přesto byla dívka i s mladším bratrem ukryta na bezpečnější místo.

Uživatelé sociálních sítích dívčinu akci chválí. „Klobouk dolů, má odvahu,“ napsala na Facebooku Nadžíba Rahmíová. „Víme, že rodiče jsou nenahraditelní, ale tvá odveta ti přinese relativní klid,“ uvedl další uživatel Muhammad Saláh.

Podle místních médií patří Ghór k nejméně rozvinutým západoafghánským provinciím. Dívčin odvážný krok je pozoruhodný i vzhledem k podřadnému postavení žen v této oblasti. Případy násilí na ženách jsou tam časté.

Tálibán v únoru podepsal s USA mírovou dohodu, mnozí jeho členové ale volají po svržení současné afghánské vlády a zrušení ústavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám