Hlavní obsah

Jižní Korea omezuje kvůli vzájemnému napětí lety do Japonska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejské letecké společnosti omezují lety do Japonska, uvedl list The Korea Times. Souvisí to s napětím mezi oběma zeměmi kvůli odškodnění Korejců nasazených za druhé světové války k nuceným pracím v Japonsku.

Foto: Profimedia.cz

Boeing 777-200 společnosti Asiana

Článek

Asiana v úterý jako poslední jihokorejská letecká společnost oznámila, že omezí od půlky září počty letů na spojích do Fukuoky, Osaky a na Okinawu. Důvodem je klesající zájem cestujících, protože Jihokorejci si kvůli napětí mezi oběma zeměmi vybírají pro své dovolené jiné destinace.

Už v pondělí oznámily Korean Air, že od 3. září z téhož důvodu ruší tři spoje týdně z Pusanu do Sappora. Ještě rychleji zareagovaly nízkonákladové společnosti Air Busan, Eastar Jet a T´way. Už omezily lety z Pusanu a Tegu na velké tokijské letiště Narita, do Oity anebo Kumamota. Jedenáct spojů míní také zrušit Air Seoul.

Po sporech o odškodnění letos v létě poklesl zájem Korejců o lety do Japonska. U Air Seoul poklesl zájem o lety v červenci meziročně o pět procent, v srpnu o 30 procent a v září o 20 procent. Právě lety do Japonska přitom těmto aerolinkám přinášely polovinu zisku.

Spor o nuceně nasazené

V Jižní Koreji sílí protijaponské nálady, které vedly i k odmítání plnit nádrže japonských aut. Důvodem je neochota Japonska podřídit se verdiktu jihokorejského nejvyššího soudu, který rozhodl, že dvě japonské společnosti, mimo jiné Nippon Steel, mají odškodnit 85 000 dolary Korejce nasazené za druhé světové války k nuceným pracím. Zatím jde o 37 lidí, ale mohlo by se to týkat až tisícovky osob. Japonsko to odmítlo s tím, že všechny nároky na reparace už byly vyřešeny smlouvou z roku 1965, když obě země navázaly diplomatické styky.

Japonsko pak počátkem července splnilo své varování a omezilo vývoz některých materiálů využívaných v technologickém průmyslu do Jižní Koreje včetně fluorovaným polyimidů pro OLED obrazovky.

Situace se ještě vyhrotila, když se kvůli sporu upálil 78letý Korejec, který byl za druhé světové války poslán na nucené práce.

Korea byla v letech 1910 až 1945 pod japonskou nadvládou. Mnoho Korejců bylo nuceno pracovat koncem druhé světové války v dolech a ocelárnách na severu Japonska, kde panovaly děsivé podmínky.

Otázku komplikuje právě anexe, která proběhla dávno před začátkem války. Korejci byli považováni japonskými úřady za Japonce.

Reklama

Výběr článků

Načítám