Hlavní obsah

V Soulu se upálil 78letý nuceně nasazený Korejec kvůli neochotě Tokia k odškodnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Soul
Aktualizováno

V pátek zemřel 78letý Jihokorejec, který byl za války nucen pracovat pro Japonsko. V noci se zapálil před japonskou ambasádou v Soulu. Udělal to v době krize způsobené neochotou Japonska odškodnit Korejce nucené pracovat pro japonské firmy. Nezanechal dopis na rozloučenou, ale známému se svěřil, že by zapálil oheň kvůli svému rozhořčení nad jednáním Japonců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před japonskou ambasádou v Soulu se upálil mužVideo: AP

 
Článek

Jihokorejská policie v pátek informovala, že před japonskou ambasádou se ve 3:24  v noci v zaparkovaném autě zapálil 78letý muž. Utrpěl popáleniny na celém těle. Do nemocnice byl převezen v bezvědomí.

Požár se podařilo uhasit za deset minut, ale muž podlehl těžkým popáleninám. Nebyl schopen dýchat.

V autě, které si půjčil ve čtvrtek, byly nalezeny hořlaviny včetně láhve s butanem, uvedla agentura Jonhap.

Rodina oznámila, že muž byl za války odvezen do Japonska na nucené práce.

Japonsko nechce nuceně nasazené odškodnit 

Nejvyšší soud v Jižní Koreji loni rozhodl, že se oběti nuceného nasazení musí odškodnit, což Japonsko odmítá a pokládá to za porušení mezinárodního práva. Pozastavilo kvůli tomu dodávky surovin a dílů do Koreje.

Japonský ministr zahraničí Taró Kóno v pátek prohlásil, že Jižní Korea musí rychle podniknout kroky, které povedou k vyřešení sporu ohledně odškodného za nucenou práci Korejců pro Japonsko během druhé světové války. Řekl to poté, co si předvolal jihokorejského velvyslance v Tokiu.

Předvolání velvyslance situaci nevyřešilo. Soul odmítl japonský návrh ustavit komisi, v níž by byli tři zástupci třetích zemí, a požaduje řešení problému bilaterálně diplomatickými kanály. Kóno to označil za politováníhodné. „Je problematické, že Soul nechává situaci, která je porušením mezinárodní práva, tak jak je.“

Tokio ovšem odmítlo jihokorejský návrh, že by jihokorejské a japonské firmy vytvořily společný fond k odškodnění totálně nasazených.

Výpadek japonských dodávek ohrožuje Samsung

Tokio a Soul vedou spor ohledně verdiktu jihokorejského nejvyššího soudu, který loni přikázal dvěma japonským firmám, aby odškodnily oběti nucené práce z válečného období. Podle Japonska rozhodnutí soudu porušilo mezinárodní právo, protože veškerá práva na kompenzace byla zrušena smlouvou z roku 1965, v níž obě země navázaly diplomatické styky. Soul se hájí nezávislostí soudů.

Japonsko začátkem tohoto měsíce oznámilo, že omezuje vývoz některých materiálů využívaných v technologickém průmyslu do Jižní Koreje včetně materiálů pro OLED obrazovky. To ohrožuje firmu Samsung. [celá zpráva]

Korea byla v letech 1910 až 1945 pod japonskou nadvládou. Mnoho Korejců bylo nuceno pracovat koncem druhé světové války v dolech a ocelárnách na severu Japonska, kde panovaly děsivé podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám