Hlavní obsah

Kamera zachytila útok mladičkého sebevražedného atentátníka v Láhauru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Láhaur

Kamera zachytila zhruba 15letého sebevražedného atentátníka, který se ve středu odpálil u súfistické svatyně Data Darbar v pákistánském Láhauru. Počet obětí ve čtvrtek stoupl na 11, když zemřel jeden z těžce zraněných policistů, uvedla televize Geo. K útoku se přihlásila odnož pákistánského Tálibánu (TTP) Džamáte Ahrar (JeA).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sebevražedný útočník se odpálil u svatyně v PákistánuVideo: AP

 
Článek

Podle šéfa láhaurské policie Ghazanfara Aliho bombový útok mířil patrně na policisty, kteří před svatyní hlídkovali. Mezi jedenácti mrtvými je šest policistů. Výbuch vážně poškodil policejní vozidlo. Zraněno bylo 26 osob.

„Zdá se, že cílem útoku byli policisté, kteří před svatyní Data Darbar plnili své obvyklé povinnosti,” sdělil agentuře AP Ali. Uvedl rovněž, že mezi zraněnými jsou i kolemjdoucí.

„Sebevražedný atentátník měl kolem patnácti let, a než se odpálil, neudělal žádný podezřelý pohyb,“ uvedl mluvčí policie Sajíd Mubašir.

Foto: K.M. Chaudary, ČTK/AP

Terčem útoku atentátníka bylo policejní vozidlo

Útok cílený na příslušníky bezpečnostních složek potvrdilo i pákistánské hnutí Tálibán, které se k činu přihlásilo. „Tento útok byl proveden ve chvíli, kdy v blízkosti členů policie nebyli žádní civilisté,” zdůraznil mluvčí pákistánské odnože hnutí Tálibán Abdul Azíz Júsufzáí.

Tálibán útočí v Pákistánu na vládní cíle a bezpečnostní složky opakovaně. Terčem muslimských radikálů bývají ale i vyznavači mystického súfismu, chrám Data Darbar, kde jsou uloženy ostatky perského svatého súfisty Abula Hassana Alí Hadžvíry, byl terčem sebevražedného atentátu už v roce 2010, kdy při něm zemřelo 40 lidí. Od té doby je přísně střežen. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám