Hlavní obsah

Konflikt mezi jadernými velmocemi. Pákistán v odvetě sestřelil indické letouny

• Aktualizováno

Šest mrtvých civilistů včetně dětí a dosud neupřesněný počet zraněných má na svědomí raketový útok indické armády na pákistánskou část Kašmíru, napsala agentura AP s odkazem na pákistánskou policii. Oběti pocházejí z města Kotli. Pákistánská armáda vzápětí odpověděla na útok a sestřelila dva indické letouny. Trosky jednoho dopadly na pákistánské území a zbytky druhého letadla do prostoru ovládaného Indií, sdělil mluvčí pákistánské armády Asif Ghafoor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád vojenské stíhačky v Indii nepřežilo pět lidíVideo: AP

 
Článek

Už v noci na úterý podnikla indická vojenská letadla nálet na pákistánské území. Indie uvedla, že terčem byl výcvikový tábor extremistů a že při útoku zahynulo velké množství radikálů. Podle pákistánských úřadů si akce žádné oběti z řad radikálů nevyžádala.

Pákistán se však rozhodl reagovat. Indie oznámila, že její vzdušný prostor narušila tři jeho letadla. Poté, co k nim vyletěly indické stroje, se pákistánské letouny stáhly. Kvůli incidentu bylo na tři hodiny uzavřeno letiště ve Šrínagaru, letní metropoli indického státu Džammú a Kašmír.

Mluvčí pákistánského ministra zahraničí Mohammad Faisal operaci armády své země potvrdil. „Jediným účelem této akce bylo ukázat naše právo, naši vůli a naši schopnost bránit se,” napsal na Twitter. Letadla podle něj zasáhla v Indii několik cílů, údery si ale nevyžádaly oběti na životech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky indického vojenského letadla v KašmíruVideo: Reuters

Pákistán současně oznámil, že v reakci na stupňující se napětí s Indií uzavřel vzdušný prostor země pro všechny komerční lety.

Foto: Mukesh Gupta, Reuters

Vojáci indické armády hlídkují na hranicích s Pákistánem.

S ohledem na rostoucí napětí mezi jihoasijskými jadernými mocnostmi americký ministr zahraničí Mike Pompeo nabádal své protějšky z obou států, aby se nestupňovala vojenská aktivita. Indická ministryně zahraničí ujistila, že její země si eskalaci nepřeje. Totéž řekl i její pákistánský kolega.

Za jadernou velmoc se označuje stát, který vlastní jaderné zbraně. Počet hlavic vlastněných Indií se odhaduje na 110 až 120, Pákistán má mít 120 až 130. Žádná z uvedených zemí není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní.

Pákistán a Indie se o oblast Kašmíru dlouhodobě přou. Obě země si dělají nárok na celý region, každá z nich ale v současnosti ovládá jen jeho část. Vztahy mezi oběma asijskými zeměmi se vyostřily po atentátu v indické části Kašmíru a dál se vyostřují. Z obou stran přibývají odvetné kroky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám