Hlavní obsah

50 tisíc vojáků, 10 tisíc vozů, 250 letadel. NATO pořádá v Norsku obří manévry

Zhruba 50 tisíc vojáků, 10 tisíc vozidel, 250 letadel a 65 lodí soustředila Severoatlantická aliance v Norsku, kde ve čtvrtek zahajuje velké vojenské cvičení s názvem Trident Juncture. Účastní se ho všechny členské země NATO a také partnerské Finsko a Švédsko. Mezi mezinárodními pozorovateli jsou i zástupci Ruské federace a Běloruska.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Je to silná ukázka našich schopností a našeho odhodlání spolupracovat,“ uvedl tajemník NATO Jens Stoltenberg. Námětem manévrů je „obnova suverenity spojenecké země po vnější agresi“.

Účastníci cvičení budou rozděleni na „jižní“ a „severní“ síly a budou se střídat v rolích „fiktivního agresora“ a bránících se aliančních sil. Procvičovat se bude schopnost rychlého posilování sil a vybavení přes Atlantik a napříč Evropou.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg

Cvičení je také velkou logistickou akcí. Na palubách 180 letadel a šesti desítek lodí už od srpna přijížděli do Norska vojáci s technikou z tak vzdálených míst, jako je San Diego v Kalifornii či Izmir v Turecku. Českou republiku zastupují vojáci z 25. raketového pluku ze Strakonic s asi 70 kusy techniky.

„Dnes máme všechny na místě, od největší lodě až po nejmenší dron,“ oznámil generální tajemník NATO. Onou největší lodí je letadlová loď USS Harry S. Truman, první americká letadlová loď v norských vodách od roku 1987.

Na moři se ostatně odehraje významná část manévrů, Atlantik je pro bezpečnost Evropy zásadní a klíčový pro podporu a zásobování, upozornil Stoltenberg. Síly NATO ale podle něj budou nacvičovat práci ve všech „operačních prostředích“, tedy včetně kyberprostoru.

Cvičení bude velet americký generál James Foggo z paluby lodi USS Mount Whitney, akce skončí 7. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám