Hlavní obsah

Počet teroristických útoků i jejich obětí loni klesl asi o čtvrtinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Počet teroristických útoků ve světě se v loňském roce snížil o 23 procent. Uvádí to středeční zpráva o terorismu, kterou zveřejnilo americké ministerstvo zahraničí. Podle ní se ve srovnání s rokem 2016 snížil o 27 procent počet úmrtí v souvislosti s terorismem. Hlavním sponzorem terorismu je podle Washingtonu Írán.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Útok teroristů na hotel v Afghánistánu

Článek

Teroristických činů ubylo zejména díky uklidnění situace v Iráku, kde tamní úřady loni v prosinci oznámily definitivní porážku samozvaného Islámského státu. I když se Spojeným státům a jejich partnerům loni podařilo oslabit mezinárodní extremistické skupiny, Islámský stát či Al-Káida nadále odolávají tlaku.

Teroristické útoky se loni odehrály ve stovce zemí, 59 procent z nich ale jen v pěti státech - v Afghánistánu, Indii, Iráku, Pákistánu a na Filipínách. A sedmdesát procent obětí teroristických útoků také připadá jen na pět zemí - Afghánistán, Irák, Nigérii, Somálsko a Sýrie.

V Británii je situace horší

V několika zemích - včetně Keni, Somálska či Británie - počet teroristických útoků a s nimi spojených úmrtí v roce 2017 vzrostl, píše se rovněž ve zprávě americké diplomacie.

V několika zemích - včetně Keni, Somálska či Británie - počet teroristických útoků a s nimi spojených úmrtí v roce 2017 vzrostl, píše se rovněž ve zprávě americké diplomacie.

Hlavním světovým sponzorem terorismu je podle Washingtonu nadále Írán, který Američané obviňují z rozdmýchávání mnohých konfliktů a z toho, že se snaží podkopat vlády v zemích celého Blízkého východu. Teherán a jeho spojenci jsou podle zprávy zodpovědní za podněcování násilí v konfliktech v Afghánistánu, Bahrajnu, Iráku, Libanonu i Jemenu.

Zpráva varuje, že íránští bojovníci a členové Íránem podporovaných milicí, jako je libanonský Hizballáh, se snaží uplatnit zkušenosti z války v Sýrii v dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám