Hlavní obsah

Generálové obou Korejí jednali na hranicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchanmundžom
Aktualizováno

Generálové z Jižní Koreje a KLDR jednali v úterý v Pchanmundžomu v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. Cílem setkání bylo snížit napětí na Korejském poloostrově. S odkazem na sdělení jihokorejského ministerstva obrany o tom informovala agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V demilitarizované zóně se konalo jednání mezi generály Jižní a Severní KorejeVideo: Reuters

 
Článek

Generálové hovořili o implementaci dohod z dubnového mezikorejského summitu, které se týkaly nejaderných vojenských záležitostí. Žádná zásadní oznámení plynoucí z dnešních rozhovorů ve vesnici Pchanmundžom se ale podle AP neočekávají.

Jižní Korea podle řady expertů nepřistoupí na žádné drastické opatření vedoucí ke snížení napětí, pokud KLDR nepodnikne zásadní kroky spojené s jaderným odzbrojením.

Během summitu, který se konal 27. dubna, se jihokorejský prezident Mun Če-in a severokorejský vůdce Kim Čong-un dohodli, že budou pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova, zabrání střetům na sporné námořní hranici a ukončí veškerou útočnou aktivitu.[celá zpráva]

Od té doby oba státy přestaly u svých hranic vysílat propagandu, obnovily komunikaci skrze vojenskou horkou linku a uskutečnily první setkání vojenských delegací od roku 2007.

Úterní jednání je druhé svého druhu od dubnového summitu. Podle AP se jednání mohlo týkat snížení počtu vojáků v Pchanmundžomu a odvozu těžkých zbraní z místa. Rovněž se mohlo hovořit o stažení části vojáků z demilitarizované zóny či o zajištění bezpečnosti rybářů u sporné námořní hranice. Bližší podrobnosti o plánu jednání nicméně jihokorejské ministerstvo obrany neposkytlo.

Zlepšování vztahů s USA

Severní Korea 27. července předala americké straně část ostatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950-1953. Prezident Spojených států Donald Trump událost označil za skvělý moment pro rodiny pozůstalých a na Twitteru severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi poděkoval. [celá zpráva]

Pchjongjang tak plní slib, který Kim dal Trumpovi v červnu na summitu v Singapuru.

Na singapurském summitu se Kim zavázal k denuklearizaci Korejského poloostrova, zatímco Trump mu slíbil bezpečnostní záruky. Panují však obavy, že KLDR nepodnikla od té doby žádné výrazné kroky vedoucí k jadernému odzbrojení a pokračuje ve výrobě jaderného materiálu.

Severní Korea jen za přítomnosti zahraničních novinářů odpálila tunely na jaderné střelnici Pchunggje-ri. Mnoho mezinárodních expertů se ale domnívá, že to nestačí. KLDR by podle nich nejprve měla přiznat rozsah svého jaderného arzenálu, kterého se hodlá zbavit.[celá zpráva]

Podle nedávných satelitních záběrů také bourá budovy na kosmodromu Sohe, odkud vypouštěla družice a kde testovala raketové motory. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám