Hlavní obsah

Putin pozval Trumpa na návštěvu do Moskvy

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek oznámil, že pozval šéfa Bílého domu Donalda Trumpa do Moskvy. Stalo se tak na tiskové konferenci po summitu velkých rozvíjejících se ekonomik BRICS v jihoafrické metropoli Pretorii. Termín setkání zatím není stanoven. „Ke schůzce musí být vytvořeny vhodné podmínky,“ uvedl šéf Kremlu. Podle jeho slov jsou oba státníci v kontaktu.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Pokud jde o setkání, dobře chápu, co řekl prezident Trump, který si přeje uskutečnit další schůzky. Jsem na to připraven. Ale je třeba, aby k tomu byly odpovídající podmínky, aby se tyto podmínky vytvářely. Včetně toho, že jsme připraveni k takovým setkáním i v našich zemích. Jsme připraveni pozvat prezidenta Trumpa do Moskvy. Ostatně takové pozvání má, říkal jsem mu o tom,“ řekl Putin podle agentury RIA Novosti.

Šéf Kremlu zdůraznil, že je připraven setkat se s Trumpem i v hlavním městě USA. „Jsem připraven jet i do Washingtonu. Ale opakuji ještě jednou, že pokud tam budou vytvořeny odpovídající podmínky pro práci,“ řekl.

Chce řešit kontroly zbraní

Putin je přesvědčen, že Rusko a Spojené státy spolu musí hovořit o globálních konfliktech a také o dohodě s Íránem. Dále zdůraznil, že je v zájmu Ruska i USA prodloužit platnost dohod o kontrole zbraní.

„Myslím, že je zkušený člověk, podnikatel s mnoha zkušenostmi a chápe, že pokud je třeba s někým navázat spolupráci, musí se současný nebo potenciální partner respektovat, jinak z toho nic nebude,“ uvedl Putin, kterého citovala agentura Ria Novosti.

Na adresu Trumpa ruský prezident dodal, že „velkým plusem Donalda Trumpa je jeho snaha splnit sliby, především sliby voličům“.

Putin je přesvědčen, že Rusko a Spojené státy spolu musí hovořit o globálních konfliktech a také o dohodě s Íránem. Dále zdůraznil, že je v zájmu Ruska i USA prodloužit platnost dohod o kontrole zbraní.

Setkali se v Helsinkách

Oba státníci se setkali v polovině července ve finské metropoli Helsinkách. Poté Bílý dům oznámil, že diplomatickou cestou pozval Putina na návštěvu Washingtonu na podzim.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trump dostal od Putina míčVideo: Reuters

Bezpečnostní poradce Bílého domu John Bolton ve středu upřesnil, že příští schůzka obou prezidentů by se měla konat nejdříve příští rok, až se Trump zbaví zátěže vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby.

Média spekulovala, že prezidenti by se mohli sejít v září během zasedání Valného shromáždění OSN, ale Moskva tuto možnost vyloučila s tím, že Putin na schůzi OSN nejspíš nepřijede.

Reklama

Výběr článků

Načítám