Hlavní obsah

Povodně a sesuvy půdy v Japonsku mají už 156 obětí

Hirošima
Aktualizováno

Počet obětí záplav a sesuvů půdy v Japonsku stoupl na 156. V úterý to oznámil mluvčí vlády Jošihide Suga s tím, že deset osob je nadále nezvěstných. Místní média však uvádějí několikanásobně vyšší počet pohřešovaných lidí. Jedná se o nejhorší katastrofu spojenou s počasím za posledních třicet let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky povodní v JaponskuVideo: Reuters

 
Článek

Počet potvrzených obětí stoupl poté, co záchranáři prohledali zničené domy v Mabi. Toto město je nyní součástí rozrůstajícího se Kurašiki v prefektuře Okajama. Voda Mabi zaplavila naráz, lidé skončili na střechách.

Vydatně pršet začalo v pátek a přes víkend déšť ještě zesílil. Řeky se vylily z břehů a zaplaveny byly rozsáhlé oblasti na jihu a západě největšího japonského ostrova Honšú. Postiženy jsou zejména prefektury Hirošima a Okajama.

Foto: Yohei Nishimura, ČTK/AP

Kurašiki pokrylo bahno

S následky katastrofy bojuje přes 70 000 hasičů, policistů a vojáků. Pátrání po nezvěstných nyní podle agentury AFP komplikují vysoké teploty, které přes den přesahují 30 stupňů Celsia. Záchranářům hrozí úpal či úžeh.

Foto: Koji Harada, ČTK/AP

Zatopené Kurašiki

„Kontrolujeme každý jednotlivý dům, abychom zjistili, jestli tam ještě nejsou uvězněni další lidé,“ řekl představitel prefektury Okajama k úterním záchranným pracím. „Víme, že závodíme s časem, a tak se snažíme pracovat tak tvrdě, to je jen jde,“ dodal.

Foto: Haruka Nuga, ČTK/AP

Zničený dům v provincii Hirošima

Do prefektury byl vyslán z dalších míst tým 60 hasičů „Obávám se, že starším lidem, kteří žijí sami, se nemuselo podařit uniknout,“ řekl šéf týmu Hideo Jamanaka. „Fyzicky slabí lidé se mohli dostat ven pozdě, když přišla průtrž mračen a změnila oblast v močál.“

Foto: Ryosuke Ozawa, ČTK/AP

Japonec prochází kolem zničených domů.

V pondělí pršet přestalo a úřady zrušily evakuační nařízení, takže se tisíce lidí začaly vracet. Domy však mají poničené.

Premiér Šinzó Abe kvůli záplavám odložil plánovanou cestu do Belgie, kde se měl zúčastnit summitu EU-Japonsko. Nepojede ani do Francie, Saúdské Arábie a Egypta, jak měl v plánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám