Hlavní obsah

USA otevírají ambasádu v Jeruzalémě, Palestinci vyhlásili den hněvu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Slavnostním ceremoniálem vrcholí v pondělí odpoledne přesun velvyslanectví USA v Izraeli z Tel Avivu do historického Jeruzaléma. Stane se tak z rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa, který loni v prosinci uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele. Proti přesunu protestují Palestinci a kvůli tomu vyhlásili pondělí za „den hněvu”.

Záznam: Slavnostní ceremoniál k otevření americké ambasády v JeruzalémuVideo: Reuters

 
Článek

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman v úvodním projevu připomněl historii vzniku státu Izrael. Spojené státy podle jeho slov přesunem ambasády udělaly očekávaný krok. „Jen se celou dobu čekalo na to, až se stane skutečností. Znovu to jsou Spojené státy, které tak činí jako první země. Mnoho lidí dlouho a usilovně pracovalo, aby se dnešní historický okamžik stal skutečností. Je to ale díky vizi a odvaze jednoho člověka, kterému hodně dlužíme, a tím je Donald Trump,” prohlásil.

Americký prezident Donald Trump se slavnostního otevření ambasády neúčastní, zaslal pouze svůj pozdrav prostřednictvím videa. „Přesně před 70 lety USA jako první uznaly stát Izrael a nyní jsme první, kdo v hlavním městě Izraele otevírá ambasádu. Izrael je suverénní stát, který má právo si určit, kde bude jeho hlavní město,“ prohlásil Trump.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraleský premiér Benjamin Netanjahu, Jared Kushner s Ivankou Trumpovou, kteří jsou členy Trumpova poradního týmu, a prezident Izraele Reuven Rivlin.

Přenesení americké ambasády je podle jeho slov navázáním na uznání Jeruzaléma jako hlavního města židovského státu. „Doufáme v mír. Spojené státy jsou nadále zavázané tomu, aby došlo k uzavření trvalé mírové dohody. Podporujeme status quo... i Chrámové hory. Chceme podat přátelskou ruku Izraeli i Palestincům. Nechť je mír,“ uzavřel svou zdravici americký prezident.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty před nově otevřenou ambasádou USAVideo: Reuters

Poradce prezidenta Trumpa a jeho zeť Jared Kuschner ve svém projevu několikrát zdůraznil, že Spojené státy jsou odhodlané dosáhnout v izraelsko-palestinském konfliktu míru. Protesty nejsou podle jeho slov součástí řešení, ale součástí problémů.

Spojené státy jsou podle Kuschnera připraveny podporovat mírové uspořádání. „Jeruzalém má unikátní pozici v historii civilizace, je to místo pro křesťany, muslimy i židy. Pan prezident Trump mnohokrát říkal, aby Chrámová hora byla součástí status quo. Viděli jsme příliš mnoho utrpení a konfliktů. Tak to být nemusí. Věřím, že USA dokážou být pomyslným jazýčkem na vahách,“ prohlásil Kuscher.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský ministerský předseda Benjamin Netanjahu (uprostřed) mává při příchodu na zahájení ceremoniálu.

Slavnostní ceremonie se v Jeruzalémě účastnily špičky izraleského veřejného života, prezidentem počínaje přes premiéra Netanjahua s manželkou, ministry, poslance, rabíny, představitele soudní moci i armády.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman promluvil na slavnostním otevření americké ambasády v Jeruzalémě.

Pro velvyslanectví byl vyčleněn prostor ve stávajícím objektu amerického konzulátu. Před budovou byly vysázeny červené a bílé květiny do pruhů americké vlajky s modrými květy v horním rohu. Na budovy a městské autobusy bylo umístěno 150 billboardů s hesly oslavujícími Trumpa.

Arabští obyvatelé Izraele zorganizovali před nově otevřenou ambasádou USA v Jeruzalémě v pondělí protest. Izraelská policie ho razantně potlačila.

Ze Spojených států na slavnostní přesun ambasády už v neděli přiletěla delegace, jejímiž členy jsou mimo jiné Trumpova dcera Ivanka, její manžel a prezidentův poradce Jared Kushner, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

Kontroverzní krok

Status Jeruzaléma je jedním z klíčových problémů izraelsko-palestinského konfliktu. Bezprostředně po Šestidenní válce v roce 1967 Izrael anektoval východní Jeruzalém a učinil z něj de facto součást hlavního města. Status „celého a sjednoceného“ Jeruzaléma, jako hlavního města, Izrael zakotvil v roce 1980 v základním zákonu.

Palestinci ale východní část Jeruzaléma okupovanou Izraelem považují za budoucí hlavní město vlastního státu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Spojené státy přesunuly svou ambasádu do Jeruzaléma.

V rámci mezinárodního společenství je status „sjednoceného Jeruzaléma“ jako izraelského „věčného hlavního města“ kontroverzní. I když některé země udržují v Jeruzalémě své konzuláty, jsou všechny ambasády umístěny většinou v Tel Avivu.

Přesun ambasády kritizovala také Evropská unie. Krok považuje za ohrožení bezpečnosti v oblasti a maření naděje na řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Brusel dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

Trumpův krok odsoudila také OSN v nezávazné rezoluci.

Kvůli přesunu ambasády dokonce šéf teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval ke svaté válce proti USA. Prohlásil, že přesun ambasády je důkazem ztroskotání jednání Palestinců s Izraelem. Současně kritizoval islámské země za to, že podle něj nepodporují zájmy muslimů, když jsou členy OSN, která uznává Izrael.

Americký prezident Donald Trump podle Zavahrího „jasně odhalil pravou tvář moderních křížových výprav, na nichž neplatí klid a usmíření, ale jen cesta odporu a svaté války“.

Reklama

Výběr článků

Načítám