Hlavní obsah

U pákistánského soudu s pašeračkou Terezou vypovídali svědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Pákistánu pokračoval ve středu soud s jednadvacetiletou Češkou Terezou H., která byla na letišti v Láhauru zadržena s devíti kilogramy heroinu v kufru. Vyslechnuti byli dva zaměstnanci celnice, kteří byli očitými svědky jejího zadržení na letišti, uvedla Irena Valentová, mluvčí ministerstva zahraničí. Zbylé pracovníky celnice by měl soud vyslechnout příští týden 16. května.

Foto: repro Daily Pakistan

Článek

S obviněnou Terezou mluvil podle mluvčí asistent českého honorárního konzula v Láhauru. „Zdravotně se mu zdála v pořádku a na nic si nestěžovala,“ uvedla Valentová. Asistent předal Tereze dopisy od rodiny, ona zase jeho prostřednictvím poslala dopisy svým blízkým doma, dodala mluvčí.

Tereza vinu odmítá. Za pašování drog jsou v Pákistánu obvykle velmi vysoké tresty. Výjimkou není ani trest smrti. Ten se ale podle českého ministerstva zahraničí zpravidla vůči cizincům neuplatňuje.

Pákistánští celníci zadrželi mladou Češku 10. ledna, údajně poté, co prošla přes dvě kontrolní stanoviště protidrogových jednotek cestou na let do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. Odtud se podle pákistánského tisku chystala pokračovat do Irska. Devět kilogramů drogy našli celníci v jejím kufru. Kromě Češky byl obviněn ještě jeden muž, který není z České republiky.

České ministerstvo spravedlnosti v březnu uvedlo, že Praha chce s Pákistánem uzavřít smlouvu o předávání vězňů. Úřad snahu zdůvodňuje právě případem Češky zadržené pákistánskými úřady se zásilkou heroinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám