Hlavní obsah

KLDR se znovu ozvala: USA „nebezpečně” provokují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Historický summit mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem neodradil Pchjongjang od kritiky USA. V neděli zveřejnila severokorejská tisková agentura KCNA stanovisko ministerstva zahraničí KLDR, které označilo za zavádějící tvrzení, že právě Trumpova politika maximálního politického tlaku a sankcí dovedla Severní Koreu k jednacímu stolu.

Foto: Reuters

Kim Čong-un se dalekohledem dívá na raketu Hwasong-12.

Článek

„Spojené státy záměrně provokují KLDR ve chvíli, kdy se situace na Korejském poloostrově posouvá k míru a usmíření,” řekl mluvčí ministerstva podle KCNA. Současně kritizoval Washington za pokračující „tlak a vojenské hrozby“ a jeho pozici, že bez takového tlaku se Severní Korea nikdy nevzdá jaderných zbraní.

Současně varoval, že tato tvrzení představují „nebezpečný pokus“ zničit nastávající zklidnění na Korejském poloostrově po schůzce Kima s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. [celá zpráva]

Po summitu Kim souhlasil s řadou opatření pro zlepšení vztahů Severu s Jihem a dal najevo ochotu jednat i o jaderném odzbrojení, zmínil list Korea Times, Připomněl současně, že jednání o denuklearizaci neupřesnil.

Americká administrativa v čele s prezidentem Trumpem tvrdí, že právě tvrdá politika Washingtonu dovedla Kima k jednání, když tlak na KLDR začala uplatňovat i Čína. Severní Korea v neděli opět uvedla, že Kim není ve vleku situace, ale naopak že on rozhodl o jednání.

Mluvčí severokorejského ministerstva také upozornil, že ochota jednat není projevem slabosti, ale síly KLDR a jejího vůdce.

Schůzka bude nejspíš v Singapuru

Historický summit mezi americkým prezidentem a severokorejským vůdcem se pravděpodobně uskuteční v polovině června v Singapuru, napsal v pondělí jihokorejský list Čoson ilbo, který cituje agentura AFP. Trump v pátek oznámil, že rozhodnutí o termínu a místě setkání už padlo a bude v dohledné době zveřejněno.

Čoson ilbo se odvolává na diplomatické zdroje a uvádí, že možnost konání summitu v Singapuru „se výrazně zvýšila”. Také jihokorejská tisková agentura Jonhap o víkendu informovala, že favorizovaným místem setkání Trumpa s Kimem je Singapur.

Singapur má velké šance, protože jednání v něm nezvýhodňuje ani jednu stranu a navíc se v něm dá snadno zajistit bezpečnost, zmínil singapurský list Strait Times.

Jako o dalších možných místech historické vrcholné schůzky se v posledních týdnech spekulovalo mimo jiné o demilitarizovaném pásmu mezi oběma Korejemi, o Mongolsku či o Švýcarsku, vyjmenovala ČTK.

Anketa

Věříte v urovnání vztahů mezi KLDR a USA?
Ano
11,5 %
Ne
86,3 %
Nezajímá mě to
2,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1706 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám