Hlavní obsah

Fotografie potvrzují zničená ruská letadla na syrské základně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský vojenský novinář Roman Saponkov zveřejnil na ruské sociální síti VKontakte fotografie ruských letadel, která byla poškozena nebo zničena při ostřelování ruské základny Hmejmim v Sýrii. Informovala o tom BBC, která se se Saponkovem spojila. Ten ji sdělil, že fotografie získal z věrohodného zdroje.

Foto: Handout, Reuters

Ruské Suchoje Su-24 v Sýrii

Článek

Ruské ministerstvo obrany ve čtvrtek přiznalo raketový nebo minometný útok na letiště Hmejmim z 31. prosince, při kterém zemřeli dva vojáci, ale popřelo, že by byla jakákoli letadla vyřazena z provozu. Ruský list Kommersant přitom krátce předtím s odvoláním na diplomatické zdroje uvedl, že bylo zničeno sedm letadel. [celá zpráva]

Saponkov sdělil, že bylo zasaženo šest stíhacích bombardérů Suchoj Su-24, jeden víceúčelový bojový letoun Suchoj Su-35S, jeden transportní Antonov An-72, jeden průzkumný a špionážní Antonov An-30 a jeden vrtulník Mil Mi-8. Dodal, že Su-35S a dva Su-24 se podařilo opravit.

Jeden ze zničených ruských suchojů

Jeho seznam se liší mírně od seznamu zasažených strojů Kommersantu, který uváděl čtyři Su-24, dva Su-35S a jeden An-72.

Saponkov BBC upozornil, že číslo 29 na směrovce jednoho ze Su-24 odpovídá tvarově číslu na svislé ocasní ploše Suchoje Su-24, který se objevil v prosinci na televizních záběrech z Hmejmimu v televizi Rossija24.

Zasažený suchoj s číslem 29

Ruské ozbrojené síly uvedly, že zlepšují obranu základny. Ta je sice střežena několika systémy protivzdušné obrany včetně jednoho s dalekým dosahem, vzbouřenci však ostřelovali základnu z minometů, což znamená, že se k ní museli přiblížit.

Stroje na základně nebyly nijak chráněné

Rusko dosud nechávalo stát letadla volně na ploše a nevybudovalo tam žádné „úly”, do kterých by letouny zajížděly, anebo alespoň bariéry mezi jednotlivými stojánkami, které by jednotlivé stroje od sebe oddělovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám