Hlavní obsah

Přeběhlík z KLDR byl očkovaný proti antraxu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severokorejský voják, který letos přeběhl přes demilitarizovanou zónu do Jižní Koreje, byl očkován proti antraxu neboli sněti slezinné. S odvoláním na představitele jihokorejské tajné služby a místní televizní síť Kanál A to ve středu napsala agentura UPI. Vyvolává to obavy, že KLDR zvažuje nasadit ve válce antrax.

Foto: ČTK/AP

Záběry zachycující start rakety Hwasong-15 (ilustrační foto)

Článek

„U severokorejského vojáka, který letos utekl, byly nalezeny protilátky proti antraxu,“ uvedl podle televize představitel jihokorejské tajné služby.

Zaznělo to v době, kdy přibývá informací o severokorejském programu vývoje biologických zbraní.

Kdo je oním přeběhlíkem, to jihokorejský zdroj – který však nemluvil oficiálně za tajnou službu a ani nebylo uvedeno jeho jméno – nezmínil.

Spekuluje se, že by mohlo jít o 24letého vojáka Čchonga Songa, který uprchl na jih v Pchanmundžomu, tedy v místě, kde se konají jednání, když k nim mezi oběma Korejemi vzácně dojde. Muž byl při útěku postřelen, ale podařilo se ho zachránit. Prodělal několik operací a také rozsáhlé zdravotní testy, přičemž se mimo jiné zjistilo, že měl v těle parazity a trpěl zápalem plic. Podle jiných zdrojů měl TBC.

Mohlo by však jít i o někoho jiného. Další voják utekl na jih přes demilitarizovanou zónu krátce před Vánocemi, 21. prosince, a byl už čtvrtým příslušníkem Korejské lidové armády, který letos přeběhl. [celá zpráva]

Americké televizi CNN informaci o očkování vojáka jihokorejská tajná služba ani ministerstvo obrany nepotvrdily, ale nepopřely ji. Ministerstvo k tomu dodalo, že žádný z přeběhlíků zřejmě nepůsobil v severokorejské jednotce vyvíjející biologické zbraně.

KLDR testuje způsob dopravy antraxu v raketách

Zjištění protilátek proti sněti slezinné v krvi vojáka zvyšuje obavy, že by KLDR mohla v případném válečném konfliktu použít i biologické zbraně, které by umístila na balistické rakety.

Japonský list Asahi Šimbun už dříve s odvoláním na jihokorejskou rozvědku uvedl, že KLDR provádí testy biologických zbraní. Zjišťuje, jak vysoké teploty mohou bakterie vydržet, protože hlavice balistické rakety se při návratu do atmosféry silně zahřívá.

„Severní Korea začala s pokusy s chladicími a vysokému tlaku odolnými zařízeními, která mají zabránit antraxu pojít i při vysokých teplotách 3800 stupňů Celsia, které panují při návratu mezikontinentální balistické střely do atmosféry. Podle nepotvrzených informací byly tyto experimenty úspěšné,“ uvedl list. [celá zpráva]

Zprávu ale deklasuje tvrzení ohledně teploty, plyn okolo hlavice se sice ohřívá na několik tisíc stupňů, ale povrch hlavice na nejvíce namáhaných částech na špičce na maximálně 1500 až 1700 stupňů Celsia, proto mají návratové moduly kosmických lodí tepelné štíty.

Právě návrat hlavice do atmosféry je jedním z posledních problémů, které musí KLDR vyřešit, aby mohla zařadit své mezikontinentální balistické rakety do výzbroje.

Taktéž není známo, zda se Severokorejcům již podařilo dostatečně zmenšit jadernou nálož, aby ji mohla raketa přepravovat. Tento problém by při nasazení antraxu odpadl, navíc je jeho výroba oproti jaderné hlavici levná a jednoduchá.

Spojené státy už 18. prosince oznámily, že KLDR „vyvíjí chemické a biologické zbraně“, které mohou být přenášeny raketami.

Vakcíny v Modrém domě

Oleje do ohně také přililo zjištění, že v listopadu získalo Korejské středisko pro kontrolu nemocí a prevenci 1000 balení vakcíny proti antraxu, z nichž 350 bylo určeno pro jihokorejský prezidentský Modrý dům.

Jihokorejský prezident Mun Če-in a další vysocí představitelé popřeli, že by byli očkováni, mluvčí hlavy státu uvedl, že balení objednala administrativa sesazené prezidentky Pak Kun-hje. Dodal, že plošná vakcinace se neplánuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám