Hlavní obsah

Střelba na korejské hranici, na Jih utekl další voják

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Na zřejmě nejostřeji hlídané hranici na světě mezi Severní a Jižní Koreou se ve čtvrtek střílelo. Varovnou palbu zahájili jihokorejští vojáci poté, co v demilitarizované zóně utekl ze Severu na Jih další severokorejský příslušník a ostatní vojáci po něm začali pátrat.

Foto: Jo Yong-Hak, Reuters

Severokorejští pohraničníci

Článek

Incident se udál krátce po osmé hodině ranní místního času ve střední části demilitarizované zóny. Jihokorejská armáda oznámila, že se severokorejský voják nižší hodnosti najednou zjevil na jejím hlídkovém stanovišti. Jeho útěk bezprostředně žádná střelba neprovázela. Voják využil mlhy, v níž bylo vidět jen asi na sto metrů.

Když se o několik hodin později k demarkační čáře začali přibližovat severokorejští vojáci, spustili Jihokorejci varovnou střelbu. Soul potvrdil vypálení dvou desítek střel. Zpráva jihokorejské agentury Jonhap hovoří o tom, že stříleli i Severokorejci, avšak o 40 minut později, a střely nedopadly na území Jihu.

Mluvčí jihokorejské armády oznámil, že zběh byl vzat do vazby, kde bude podroben výslechu.

Horká hranice 

Je to už čtvrtý útěk severokorejského vojáka na Jih v letošním roce. Ze Severu na Jih uprchne každoročně zhruba tisíc lidí, ale většina volí cestu přes Čínu a jen málokdo si troufne a podaří se mu utéct přes hlídkami obestavěné demilitarizované pásmo.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Plot, ostnatý drát a kamera na hranici mezi oběma Korejemi u Padžu

V polovině listopadu se u pohraniční vesnice Pchanmundžom podařilo uprchnout jinému vojákovi, který nejprve projel v armádní vozidle severokorejské kontrolní stanoviště. Když pak ale s autem uvázl, vyskočil z něj a na jižní stranu přeběhl. Z blízka ho přitom ostřelovali jeho kolegové, přičemž podle OSN porušili podmínky příměří, protože ostřelovali území Jižní Koreje a dokonce na něj krátce vstoupili. Voják byl opakovaně postřelen, ale přežil.

Severokorejci pak na hranici posílili bezpečnostní opatření, u Pchanmudžomu vyhloubili příkop.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video zachycuje dramatický útěk severokorejského vojáka přes hraniciVideo: Reuters

Obě Koreje jsou stále fakticky ve válce, protože krvavý boj zkraje 50. let minulého století, do něhož se zapojily USA a Čína, skončil pouhým příměřím, a nikoliv mírovou dohodou. Jakýkoliv incident na horké hranici je tudíž nebezpečný a mohl by eskalovat ve větší konflikt.

Na dodržování příměří dohlíželi v rámci misí OSN také Češi a Slováci, a to hned od konce bojů v roce 1953 až do rozpadu sovětského bloku a Československa.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám