Hlavní obsah

Pence nečekaně navštívil Afghánistán

Kábul

Americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek nečekaně navštívil Afghánistán, kde má jednat s vysokými politickými představiteli země a setkat se s americkými vojáky. Zatím se setkal s prezidentem Ašrafem Gháním a s několika americkými vojáky. Přistál na spojenecké základně Bagrám za zvýšené ostrahy. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký viceprezident Mike Pence

Článek

Pencova návštěva přichází čtyři měsíce poté, co americký prezident Donald Trump představil novou strategii pro Afghánistán, jejímž cílem je ukončit patovou situaci, do které se konflikt v zemi dostal. Pence je zatím nejvýše postaveným představitelem Trumpovy administrativy, který letos Afghánistán navštívil. Právě o nové strategii s afghánskou administrativou a vojáky Pence podle AP hovořil.

Trump novou strategii v již 16 let trvajícím afghánském konfliktu představil v srpnu. Spojené státy na jejím základě letos na podzim vyslaly do země dalších 3800 vojáků. Zvětšení svých kontingentů ohlásily už i další členské země NATO. Cílem opatření je podle Trumpa zvítězit v boji s teroristy.

Spojené státy do zvýšení početního stavu měly v Afghánistánu asi 11.000 mužů a žen ve zbrani, v době vrcholného nasazení v roce 2011 jich tam bylo na 100.000. Afghánské armádě v tažení proti islamistům z hnutí Tálibán pomáhá kromě amerických vojáků dalších 5000 vojáků ze zemí NATO, včetně českých.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám