Hlavní obsah

USA a Rusko se domluvily na výměně informací o Severní Koreji

– Washington/Moskva • Aktualizováno

Prezidenti Ruska a Spojených států Vladimir Putin a Donald Trump spolu ve čtvrtek telefonicky hovořili na téma vzájemných vztahů i krize na Severokorejském poloostrově. Podle agentury Reuters se kromě dalšího dohodli na vzájemné výměně informací o Severní Koreji.

Foto: Carlos Barria , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem

Článek

„Z iniciativy americké strany se uskutečnil telefonický rozhovor. Byly posouzeny aktuální otázky dvoustranných vztahů, jakož i situace v krizových oblastech s důrazem na vyřešení jaderného problému Korejského poloostrova,” citovala agentura TASS prohlášení Kremlu.

Podle ní bylo dohodnuto, že obě země budou kontakty i nadále udržovat. Agentura Reuters dodala, že k vyřešení krize má vést také výměna informací.

Putin o den dříve prohlásil, že Rusko neuznává jaderný status KLDR. Zároveň obvinil Spojené státy, že Pchjongjang k vývoji jaderného programu vyprovokovaly, a ocenil prohlášení šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona, že Američané jsou se Severokorejci ochotni jednat bez předběžných podmínek.

Putin s Trumpem po telefonu probírali také možnosti zlepšení vzájemných vztahů svých zemí, uvedl v pátek mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám