Hlavní obsah

V Koreji zaznamenali nové otřesy, zřejmě ještě po jaderném testu

Washington

Dva nové drobnější otřesy v Severní Koreji zaznamenala v sobotu americká geologická služba USGS. Domnívají se, že může jít ještě o následné otřesy vyvolané masivním výbuchem po zářijové jaderné zkoušce. Napsal to server britského deníku The Guardian.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Otřesy měly sílu 2,9 a 2,4 a měly tektonický původ. „Jsou to zřejmě následné otřesy po šestém jaderném testu. Když máte velký jaderný test, pohne to zemskou kůrou v okolí a nějakou chvíli trvá, než to opadne,“ poznamenala zástupkyně amerického úřadu Lassina Zerboová.

Dodala, že následných otřesů po jaderné zkoušce Severní Koreje byla zaregistrována už řada a experti nevylučují, že výbuch poškodil širší horskou oblast, v níž se komplex testovacích tunelů nachází.

Podle USGS byly i nejnovější otřesy zaznamenány u střelnice Punggje na severovýchodě KLDR, kde režim provedl počátkem září svou šestou a dosud největší jadernou zkoušku. Pchjongjang tehdy oznámil, že úspěšně otestovala vodíkovou pumu. Experti odhadli, že byla několikanásobně silnější, než americká puma shozená v roce 1945 na Hirošimu.

Někteří odborníci v souvislosti s tak mocnou explozí upozorňují také na riziko nové erupce nejvyšší severokorejské hory a sopky Pektu-san, jež se nachází relativně nedaleko a které režim přisoudil mytologický význam. Vulkán se naposledy probudil k životu v roce 1903.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám