Hlavní obsah

EU zavedla totální investiční bojkot KLDR, sankce zpřísnilo i Rusko

– Lucemburk/Moskva

Evropská unie v pondělí s okamžitou platností rozšířila své sankce proti KLDR, které jsou reakcí na pokračující vývoj severokorejských jaderných a raketových zbraní. Sankce zpřísnilo i Rusko, jak o tom v pondělí informovala agentura TASS s odvoláním na zveřejněný prezidentský dekret.

Foto: Reuters

Dům ve Wonsanu s portréty bývalých vůdců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila

Článek

Ministři zahraničí EU na zasedání v Lucemburku schválili nová opatření zahrnující úplný zákaz jakýchkoli investic, úplný zákaz prodeje ropy a ropných produktů do KLDR a omezení finančních převodů. Rovněž se dohodli, že s výjimkou uprchlíků neprodlouží pracovní povolení pro státní příslušníky KLDR, kteří se nacházejí na jejich území.

Celkový počet Severokorejců postižených sankcemi EU se zvýšil o tři na 41 a firem o šest na deset.

Nové evropské sankce jdou za rámec sankcí, které už dřív v několika krocích vyhlásila Rada bezpečnosti OSN. Sankce světové organizace doplňují a zpřísňují. Ministři zahraničí v prohlášení EU uvedli, že budou důsledné provádění všech rezolucí OSN aktivně podporovat.

Ruské sankce

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnos o zavedení nových sankcí proti Severní Koreji, o nichž koncem loňského roku rozhodla Rada bezpečnosti OSN v reakci na severokorejské jaderné a raketové testy. Sankce zpřísňují dřívější nařízení Rady bezpečnosti z roku 2007.

Ruské sankce postihují dalších jedenáct severokorejských občanů a deset státních firem bezprostředně spojených s jaderným a raketovým programem KLDR. Stanoví rovněž zákaz vývozu některého luxusního zboží do Severní Koreje, jako jsou koberce a gobelíny v ceně nad 500 dolarů a nádobí z porcelánu v ceně přes sto dolarů.

V Moskvě bylo současně mezitím oznámeno, že bylo obnoveno pravidelné trajektové spojení mezi ruským Vladivostokem a severokorejským přístavem Rason. Podle agentury RIA Novosti byla doprava v srpnu přerušena kvůli zpožděným platbám severokorejské plavební společnosti za využívání vladivostockého přístavu. Obnovena byla zatím jen nákladní doprava, uvedla ruská agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám