Hlavní obsah

Severní Korea už je rizikem pro celý svět, varuje šéf atomové agentury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Šestý jaderný test, který 3. září vykonala Severní Korea, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují nové a závažné riziko pro celý svět. Při své páteční návštěvě jihokorejského Soulu to řekl šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kcna, Reuters

Kim Čong-un sleduje start balistické rakety.

Článek

Poslední jaderný test KLDR zvýšil napětí na Korejském poloostrově a následně OSN uvalila na Severní Koreu nové, přísnější sankce. [celá zpráva]

"Při posledním jaderném testu bylo uvolněno více energie než při předchozím testování, což znamená, že KLDR udělala velmi rychlý pokrok," řekl Amano.

„V souvislosti s dalšími aspekty jde o novou hrozbu, a to o globální hrozbu,” dodal šéf MAAE podle agentury Reuters.

Zda byla poslední puma vodíková, není jasné

Amano rovněž řekl, že MAAE v současné chvíli není schopna potvrdit pravdivost tvrzení Pchjongjangu, že šlo o testování vodíkové bomby. "Nejdůležitější teď je, aby se mezinárodní komunita sjednotila," řekl.

K rostoucímu napětí v poslední době také přispělo, že KLDR podnikla dva další testy mezikontinentálních balistických střel, navzdory kritice mezinárodní komunity. [celá zpráva]

Jižní Korea ve čtvrtek oznámila, že očekává další provokace ze strany KLDR, jelikož se blíží výročí vzniku severokorejské komunistické strany a konání sjezdu čínské komunistické strany.

Nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí podle agentury Reuters ve čtvrtek konstatoval, že Čína pokročila v uplatňování sankcí vůči Severní Koreji, a vyzval skeptické členy Kongresu, aby netlačili na další opatření, dokud nedostane Peking čas na to, aby dále konal.

Reklama

Výběr článků

Načítám