Hlavní obsah

Americký tlak drží Kima u moci, říká expert

Soul

Jak je možné, že Severní Koreji stále vládne jedna „dynastie Kimů“? Podle japonského experta na KLDR Micuhiro Mimury je za tím nepolevující tlak Spojených států. Jakmile vnější svět hrozí Kimovu režimu, Severokorejci se podle Mimury semknou a stojí za vůdcem.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dohlíží na test balistické rakety odpalované z ponorky (archivní snímek)

Článek

Po víkendovém testu vodíkové bomby vyzývali Američané k dalšímu zpřísnění sankcí na KLDR, což ale odmítlo RuskoČína. Před tím ale varuje Mimura, jež KLDR navštívil od roku 1996 pětačtyřicetkrát.

Mimura, který pracuje v japonském Výzkumném ekonomickém institutu pro severní Asii, řekl, že právě americká politika udržuje Kimovu dynastii u moci: „Od chvíle, kdy jsem začal studovat severní Koreu v roce 1980 a od mé první návštěvy v roce 1996 zastávám názor, že Spojené státy hrály důležitou roli při udržení Kimovy rodiny u moci. Když vnější svět vyhrožuje Severu, dělá to KLDR silnější. Lidé manifestují a společně hledají cestu, jak se vyrovnat s hrozbou, včetně sankcí.“

Varoval, že ani jejich tvrdost nesmí být přehnaná a připomněl příklad Japonska, které v roce 1941 čelilo stále silnějším ekonomickým sankcím ze strany USA. Nakonec zaútočilo na Spojené státy, připomněl Mimura v rozhovoru pro odborný web 38North, který provozuje Americko-korejský institut při Univerzitě Johnse Hopkinse ve Washingtonu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak funguje vodíková bomba

Mimura také zmínil, jak se severokorejská ekonomika vyrovnává s tlakem. Lidé postupně začínají podnikat, ale ne sami, se sousedy zakládají výrobní družstva, která socialisticky soutěží a jejich členové pak mají více. Navíc se tato družstva nemusejí řídit státním plánem, o produkci rozhodují sama. A nejde už jen o barter, zboží prodávají.

USA: Asi šlo opravdu o vodíkovou bombu

Spojené státy dospěly k předběžnému závěru, že o víkendu odpálená severokorejská jaderná bomba byla skutečně vodíková, jak tvrdil Pchjongjang. Uvedla to ve čtvrtek jihokorejská agentura Johnap s odvoláním na představitele americké vlády.

„Pořád vyhodnocujeme test. Co ale mohu říci, je, že nic není v rozporu se severokorejským tvrzením, že šlo o vodíkovou bombu,“ uvedl představitel pod podmínkou anonymity.

Foto: Kcna, Reuters

Lidé v Pchjongjangu slaví příjezd týmu, který se zasloužil o úspěšné testy severokorejských balistických střel.

Pchjongjang už jednou - po čtvrtém testu z 6. ledna 2016 - uvedl, že otestoval vodíkovou bombu. Tehdy to odborníci nepotvrdili, ale přiklonili se k názoru, že šlo jen o obohacenou atomovou bombu o jadernou fúzi, tzv. slojku, kdy většina energie pocházela ze štěpení.

Jihokorejští jaderní experti, kteří po víkendovém šestém jaderném testu KLDR kontrolovali možné radioaktivní zamoření, naměřili stopové množství radioaktivního xenonu Xe-133, který se v atmosféře přirozeně nevyskytuje a v minulosti byl spojen právě se severokorejskými jadernými testy.

Jihokorejská komise pro jadernou bezpečnost v pátek oznámila, že krátce po nedělním severokorejském jaderném testu analyzovala vzorky půdy, vody i ovzduší. Komise ve vyjádření uvedla, že zkoumala, „jak se xenon dostal na jihokorejské území”, její experti však zatím nedospěli k závěru, zda existuje souvislost s jaderným testem.

Anketa

Myslíte si, že sankce proti KLDR přimějí severokorejský režim odstoupit od jaderného programu?
Ano
4,5 %
Ne
95,5 %
Celkem hlasovalo 2246 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám