Hlavní obsah

Američané posílají ke břehům Severní Koreje třetí letadlovou loď

– Washington

Spojené státy vysílají k severokorejskému pobřeží již třetí letadlovou loď, tentokrát USS Nimitz. Ta se připojí k jaderným ponorkám a letadlovým lodím USS Carl Vinson a USS Ronald Regan, které už v oblasti jsou. Cíl je jasný. Zvýšit tlak na severokorejského vůdce Kim Čong-una, jenž neutuchá ve snaze vyvinout balistické střely schopné nést jaderné hlavice. S odkazem na své zdroje o tom informoval server Voice of America (VOA).

Foto: Profimedia.cz

Letadlová loď USS Nimitz

Článek

Je krajně neobvyklé, aby Američané soustředili v jednom regionu hned tři letadlové lodi, konstatoval VOA. Rostoucí hrozba Severní Koreje, která je stále blíž tomu, aby ohrozila Spojené státy jadernými zbraněmi, je ale natolik závažná, že přinutila amerického prezidenta Donalda Trumpa podniknout další kroky.

Podle odborníků by mohla KLDR kýžené raketové nosiče dokončit někdy po roce 2020. Trump přitom slíbil, že nikdy nedopustí, aby se Severní Korea stala jadernou velmocí. A zopakoval to také v pátek, před začátkem summitu zemí G7, kdy řekl, že se na tento problém s ostatními lídry „obzvlášť zaměří“.

Trump a japonský premiér Šinzó Abe se na okraj summitu dohodli, že rozšíří sankce proti Severní Koreji kvůli jejímu dalšímu rozvoji jaderných zbraní a balistických raket.

Americká armáda se už chystá i na variantu, že Kim Čong-un jaderné zbraně získá. Na příští týden chystá první zkoušku obranného systému, který by měl být schopen mezikontinentální střely zlikvidovat dřív, než by zasáhly americké území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám