Hlavní obsah

Kimovi „raketoví muži” mají výjimečné postavení

Po úspěšných testech balistických raket se usmívající severokorejský vůdce Kim Čong-un obvykle objímá se třemi muži. Někdy si s nimi dává i cigaretu. O tuto trojici, která se objevuje na fotografiích a televizních záběrech, mají velký zájem západní tajné služby. Jde o tři klíčové postavy rychle se rozvíjejícího raketového programu KLDR, které přiblížila agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rakety KLDRVideo: Reuters

 
Článek

Jde o bývalého generála letectva Ri Pchjong-čchola, dlouholetého raketového experta Kim Čong-sika a šéfa programu na rozvoj a pořizování zbraní Čang Čchang-haa. Ze záběrů je jasně vidět, že jde o oblíbence Kim Čong-una.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se raduje s raketovými experty- Vlevo je Ri Pchjong-čchol.

Chovají se k němu úplně jinak než další vysocí poradci, kteří se před mnohem mladším vůdcem klanějí. Ri není ani typicky oblečen, často chodí v kožené letecké bundě. Trojice se s Kimem zcela v rozporu s korejskými zvyklostmi objímá. Všichni se chovají jako dobří přátelé, kteří se společně těší z dalšího úspěchu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (druhý zleva), Kim Čong-sikem (uprostřed)a Čang Čchang-haem (druhý zprava).

Trojice expertů má výsadní postavení, hraje nepostradatelnou roli v rychle se rozvíjejícím raketovém programu. Ten udělal v posledních letech velký krok vpřed, když byla KLDR schopna vyvinout nosiče na tuhé pohonné hmoty, které se mohou odpálit rychleji. Odpálila i balistickou raketu z ponorky.

Když letos experti přijeli po úspěšném testu nové rakety Hwasong-12 na den oslav vítězství, jejich autobusy v ulicí Pchjongjangu vítaly davy lidí.

Foto: KCNA, Reuters

Davy Severokorejců v Pchjongjangu vítají tým, který vyvinul novou balistickou raketu středního doletu země-země Hwasong-12

„Kim rozhodně dělá politiku raket,“ řekl bývalý severokorejské důstojník An Čchan-il, který emigroval. Podle něj stojí blízko vůdci a „ilustrují jeho naléhání na vývoj raket“.

Nejprominentnější je Ri Pchjong-čchol, který byl jako bývalý velitel letectva odpovědný za dozor nad celým vzdušným prostorem Korejské lidově demokratické republiky. Nyní je tajemníkem ředitele oddělení pro munici vládnoucí strany práce. Dohlíží na program balistických raket. Ri vystudoval v Rusku.

Expert na severokorejské vedení Michael Madden řekl: „V programu rozvoje severokorejských raket a jaderných zbraní ke Ri Pchjon-čchol druhým nejvyšším postaveným.“

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce na sekátní příslušníků letectva s generálem Ri Pchjong-čcholem

Raketový odborník Kim Čchong-sik začal kariéru jako civilní expert na aeronautiku, nyní je však také v armádě v hodnosti generála a působí v oddělení pro munici, uvedla jihokorejská vláda. Klíčovou roli hrál při vypuštění první kosmické rakety v roce 2012, což mu, což mu otevřelo kariéru.

Madden zmínil, že Kim Čchong-sikův úspěch ukazuje, že stále významnější pozice dostávají i lidé, kteří nepatří k vládnoucí elitě. Ještě loni byl Kim Čong-sik příslušníkem Národního úřadu pro rozvoj letectví a kosmonautiky NADA. Před úspěšným odpálením kosmické rakety doprovázel vůdce v řídícím středisku. Na místě odpalu, kam se dopravil v Kimově letadle, dostával stejně jako mladý vůdce květiny.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un po úspěšném testu rakety Hwasong-12 s raketovými experty Ri Pchjong-čcholem (uprostřed v přední řadě) zleva) a Čang Čchang-haem (vpravo).

Nejméně známo je o Čang Čchang-haovi, který je předsedou Akademie pro národní obranný průmysl, což je bývalá Druhá akademie přírodních věd. Ta má na starosti výzkum a vývoj pokročilých zbraňových systémů včetně „raket a zřejmě i jaderných zbraní,“ uvedlo v roce 2010 americké ministerstvo financí, když akademii v roce 2010 zařadilo na černou listinu.

Akademie má za úkol získávat technologii, vybavení a informace ze zahraničí, které lze využít ve vojenských programech. Za Čang Čchang-haova vedení působí v akademii 15 000 lidí, z toho asi 3000 expertů na rakety, uvedla jihokorejská média s odvoláním nejmenované zdroje.

Reklama

Výběr článků

Načítám