Hlavní obsah

KLDR potvrdila úspěšný test balistické střely, letos už jedenácté

Pchjongjang

Severní Korea potvrdila, že „úspěšně” odpálila balistickou střelu středního doletu. Testu přihlížel i vůdce Kim Čong-un a systém je připraven k vojenskému využití, informovala severokorejská oficiální agentura KCNA.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s vojenskými veliteli

Článek

Otestovaná zbraň je podle KCNA napříště připravena pro využití ve vojenských operacích. Na odpálení rakety údajně dohlížel Kim Čong-un a „schvaluje nasazení tohoto zbraňového systému“.

Podle agentury AFP šlo o pozemní verzi rakety Pukguksong-2 odpalované jinak z ponorek a poháněné pevným palivem. „Taktické a technické údaje jsou v souladu s požadavky strany a tento typ rakety se má rychle začít vyrábět ve velkém s cílem vyzbrojit strategické síly severokorejské lidové armády,“ citovala KCNA severokorejského vůdce.

Severní Korea v neděli z oblasti severně od Pchjongjangu odpálila balistickou raketu, která uletěla asi 500 kilometrů a dopadla do moře východně od Korejského poloostrova. [celá zpráva]

Letos už jedenáctá zkouška

Předchozí test balistické rakety Severní Korea podnikla minulou neděli. Také ten označila za úspěšný s tím, že cílem bylo ověřit schopnost střely nést velkou jadernou hlavici. Šlo o raketu Hwasong-12, která letěla zhruba 700 kilometrů.

Nedělní test byl 11. severokorejskou zkouškou rakety od začátku roku. Loni byly takových testů desítky a dvakrát šlo o jadernou zkoušku.

Na žádost Spojených států, Jižní Koreje a Japonska, které nový odpal severokorejské rakety ostře odsoudily, se v úterý sejde Rada bezpečnosti OSN.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Ke Koreji míří další letadlová loď USA

Námořnictvo Spojených států po další severokorejské zkoušce balistické střely posílá ke Korejskému poloostrovu druhou letadlovou loď. USS Ronald Reagan se...

Výběr článků

Načítám