Hlavní obsah

Nebudeme usilovat o změnu režimu v Severní Koreji, řekl šéf americké diplomacie

– Washington

Severní Korea by neměla provádět žádnou další jadernou zkoušku ani test balistické rakety. To je jedna z hlavních podmínek USA, aby se zahájily s touto zemí rozhovory, uvedl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. KLDR by podle jeho slov měla věřit slibu, že USA nepodniknou žádný nepřátelský čin.

Foto: Mark Thiessen, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson

Článek

Tillerson podmínky sdělil při setkání se zvláštním vyslancem nového jihokorejského prezidenta Honga Sok-hjuna. Hong je přesvědčen, že Tillersonovo vyjádření naznačuje, že se po výhružkách a řinčení zbraněmi Spojené státy posouvají k dialogu.

Americký ministr zahraničí měl podle jednoho z členů Hongovy delegace také říci, že USA neusilují o změnu režimu v Severní Koreji a že do země neplánují invazi. Vojenské řešení může podle jeho slov přijít až po řadě dalších kroků.

„Nejpůsobivější, co jsem (od něj) slyšel, bylo, že sankce a tlak nemají za cíl obtěžovat Severní Koreu, ale že jsou koncipovány tak, aby vytvořily příležitost pro rozvoj Severní Koreje, pokud by se otevřela a zrušila svůj jaderný program,“ uvedl Hong po schůzce.

Tillerson dodal, že mnoho firem je ochotno investovat v Severní Koreji. Pokud se KLDR správně rozhodne, bude to dobré pro její rozvoj, řekl dále šéf americké diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám