Hlavní obsah

CIA chystala biochemický útok na Kima, oznámila KLDR a pohrozila odvetou

Soul
Aktualizováno

Severní Korea v pátek obvinila americkou zpravodajskou službu CIA z toho, že plánovala biochemický útok na vůdce KLDR Kim Čong-una. Severokorejci podle jihokorejské agentury Jonhap pohrozili Spojeným státům a Jižní Koreji odvetným „protiteroristickým útokem“.

Foto: Damir Sagolj/File, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

CIA podle zprávy stojí za spiknutím, v jehož rámci na území KLDR pronikla s americkou a jihokorejskou pomocí „skupina teroristů“ s cílem spáchat atentát na vůdce. Pchjongjang tvrdí, že k likvidaci Kima měly být použity chemikálie „včetně radioaktivní substance a jedovatých látek v malém množství“.

Útok na vůdce měl být podniknut při vojenské přehlídce a veřejném vystoupení a jed měl působit dlouhodobě, takže následky měly být patrné až po půl roce až roce.

Skupina atentátníků v čele s osobou jménem Kim, kterou prý CIA podplatila, však byla odhalena, ohlásili Severokorejci a pohrozili Američanům odvetou.

„Vyslídíme a nemilosrdně zničíme teroristy americké CIA do jednoho,“ uvedl v prohlášení severokorejský úřad. „Od této chvíle bude spuštěn protiteroristický útok korejského stylu za účelem vymetení zpravodajských a spikleneckých organizací amerických imperialistů a loutkové (jihokorejské) kliky,“ dodal.

Jižní Korea ani CIA se k prohlášení zatím nevyjádřily.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám