Hlavní obsah

Somálští piráti vydali unesený ropný tanker bez podmínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překvapivě skončil pondělní únos ropného tankeru Aris 13, kterého se zmocnili somálští piráti u pobřežního města Alula v částečně autonomním somálském státě Puntland. Ačkoliv piráti původně žádali výkupné, nakonec plavidlo ve čtvrtek vydali bez podmínek. Únosci loď opustili po vyjednávání s místními autoritami a po přestřelce s policií.

Foto: Kevin Finnigan, ČTK/AP

Tanker Aris na archivním snímku

Článek

Mezi námořní policii a piráty kotvícími u pobřežního města Alula v částečně autonomním somálském státě Puntland propukly ve čtvrtek odpoledne střety. Policie tanker obklíčila a snažila se zabránit tomu, aby si únosci na loď brali zásoby. Při přestřelce byl policista vážně zraněn.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Tanker Aris 13 se původně plavil z Džibutska do Somálska. Šlo o první únos velkého komerčního plavidla na této trase od roku 2012. Na palubě byla osmičlenná srílanská posádka, kterou piráti drželi jako rukojmí. [celá zpráva]

Plavidlo podle webu Equasis vlastní panamská společnost Armi Shipping. Za jeho vedení však zodpovídá společnost Aurora Ship Management, která sídlí ve Spojených arabských emirátech.

Somálští piráti byli nejaktivnější v roce 2011. U somálských břehů tehdy zaútočili 237krát a vzali stovky lidí jako rukojmí. Od prosince 2008 se v souladu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN uskutečňuje u břehů Somálska protipirátská operace Evropské unie nazvaná Atalanta.

Reklama

Související témata:

Související články

Somálští piráti unesli po třech letech loď

Somálští piráti unesli v pondělí tanker a změnili jeho kurz k pobřeží Somálska. Únos v úterý oznámil agentuře Reuters John Steed z organizace Oceans Beyond...

Výběr článků

Načítám