Hlavní obsah

Tělo zavražděného Kima nabalzamovali

Kuala Lumpu

Tělo zavražděného nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama daly malajsijské úřady nabalzamovat kvůli jeho uchování. Podle agentury AFP to v úterý oznámil malajsijský premiér Ahmad Hamidi.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděný Kim Čong-nam

Článek

Tělo přechovávané v márnici v Kuala Lumpuru bylo nabalzamováno, jelikož stále není jisté, kdy bude vydáno. „Je to snaha tělo zachovat, protože pokud zůstane v márnici, mohlo by se rozkládat,“ vysvětlil malajsijský ministerský předseda.

Nejmenované zdroje agentuře řekly, že tělo kvůli vyšetřování přechovávají v teplotě od dvou do osmi stupňů Celsia. „Když ho budeme mít v teplotě pod nulou, tak zmrzne,“ uvedl jeden zástupce a dodal, že za současných podmínek se ale tělo začne pomalu rozkládat. „Jestli ho potřebujeme uchovat déle, musíme ho udržet prostřednictvím nabalzamování,“ poznamenal.

Pozůstalí dostali tři týdny na to, aby si tělo vyzvedli, jinak o jeho dalším osudu rozhodne malajsijská vláda. „Nechceme tělo zadržovat déle, než je nutné. Musíme ho někomu předat, ať už (severokorejské) vládě, nebo příbuzným,“ řekl premiér Hamidi.

Vražda se udála už před měsícem

Kim Čong-nam byl otráven bojovým plynem VX na letišti v Kuala Lumpuru 13. února. Úřadům dosud trvala pouhá identifikace těla, jelikož se nepřihlásili příbuzní. Nakonec byla totožnost ověřena s pomocí Japonců. [celá zpráva]

Severní Korea od počátku žádá okamžité vydání těla a tvrdí, že s Kimovou smrtí nemá co do činění.

Jeden severokorejský zástupce nejprve popřel, že by se jednalo o vraždu, podle něj se jednalo o běžný infarkt.

V pondělí však zástupce velvyslance KLDR při OSN Kim In-rjong podle agentury AP prohlásil, že „tento případ je od A do Z výsledkem lehkovážných kroků Spojených států a Jižní Koreje“ s cílem diskreditovat Severní Koreu a vyprovokovat proti ní „za každou cenu jadernou válku“.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám