Hlavní obsah

Ženy podezřelé z vraždy Kim Čong-nama byly poprvé před soudem. Vinu odmítají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur

Dvě zadržené ženy si ve středu v Malajsii vyslechly obvinění z vraždy Kim Čong-nama, který byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle policie ho otrávily 13. února na letišti v Kuala Lumpuru, když mu přiložily na obličej hadřík napuštěný nervovým jedem VX. Obě ženy vinu popřely. V souvislosti s vraždou byli obviněni i čtyři Severokorejci, kteří jsou na útěku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ženy podezřelé z vraždy Kim Čong-nama přivádějí k souduVideo: Reuters

 
Článek

Pětadvacetiletou Indonésanku Siti Aisyahovou a o tři roky starší Vietnamku Don Thi Houng předvedla malajsijská policie před soudce v Sepangu ve státě Selnagor.

Tam si ženy vyslechly obvinění z vraždy Kim Čchola, což bylo jméno, jež měl zavražděný muž v pasu. Kim byl bratrem severokorejského vůdce Kim Čong-una, měli společného otce – Kim Čong-ila. Za vraždu mohou být ženy odsouzeny na smrt.

První byla obviněna Indonésanka, pro kterou byl potřeba překladatel. Vinu popřela. Indonéský velvyslanec Andreano Erwin řekl, že Aisyahová byla klidná: „Řekli jsme jí, aby se starala o své zdraví a že proces bude dlouhý.“

Foto: Reuters

Indonésanku Siti Aisyahovou odvádějí od soudu v Sepangu

Vietnamka byla obviněna ve vietnamštině spolu s dalšími čtyřmi Severokorejci, kteří jsou na útěku. Její advokát oznámil, že vinu popřela. Dodal, že jeho mandantka byla „nervózní, protože čelí obvinění z vraždy“.

Malajsie se zatím nevyjádřila, zda obviní z podílu na vraždě i třetího zadrženého, Severokorejce Ri Čong-čchola.

Foto: Daniel Chan, ČTK/AP

Obviněnou Vietnamku Doan Thi Huong odvádějí od soudu v Sepangu

Obě ženy se dříve hájily, že si myslely, že se jedná o žert. Jedna z nich popsala, že ji k činu někdo přemluvil – myslela, že jde o natáčení zábavního televizního programu, kdy jsou účastníci natáčeni skrytou kamerou.

Policejní náčelník ale uvedl, že si musely být vědomy toho, že zacházejí s nebezpečnou látkou, protože dostaly i pokyn, aby si umyly ruce.

KLDR a Malajsie vedou ostrou diplomatickou bitvu o tělo Kim Čong-nama, jehož vydání Pchjongjang požaduje. Severní Korea požaduje i propuštění Ri Čong-čchola.

Námluvy s Čínou

KLDR se současně snaží vylepšit svůj obraz a zlepšit vztahy s Čínou, která po posledním raketovém pokusu přestala odebírat severokorejské uhlí. [celá zpráva]

Do Pekingu dorazil tajemník ministra zahraničí Ri Gil-song, uvedla severokorejská agentura KCNA. Čínské ministerstvo zahraničí návštěvu potvrdilo s tím, že Ri přijel na vlastní žádost a setká se s čínským ministrem zahraničí.

KLDR přitom kvůli rozhodnutí Číny o ukončení dovozu uhlí označila Peking za loutku USA. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám