Hlavní obsah

Somálští piráti unesli po třech letech loď

Aktualizováno

Somálští piráti unesli v pondělí tanker a změnili jeho kurz k pobřeží Somálska. Únos v úterý oznámil agentuře Reuters John Steed z organizace Oceans Beyond Piracy. Potvrdilo ho jak vedení mise EU proti pirátům, tak dva představitelé Puntlandu, což je jeden z mezinárodně neuznaných států vzniklých na území Somálska. Kolem vlastnictví tankeru zatím panují nejasnosti.

Foto: Joseph Okanga , Reuters

Jedna z lodí EU působících u pobřeží Somálska zachycená v Mombase

Článek

Tanker Aris 13 vyslal nouzový signál, odpojil sledovací systémy a změnil kurz k somálským břehům. "Loď včera odpoledne (v pondělí) nahlásila, že ji sledují dva lehké čluny," řekl Steed, jehož citovala agentura Reuters.

Plavidlo převáželo ropu z Džibutska do Somálska.

Steed z organizace monitorující pirátství prohlásil, že plavidlo Aris 13, patřící Dubaji, vyslalo nouzový signál, následně odpojilo sledovací systémy a změnilo kurz k somálským břehům. „Loď včera odpoledne (v pondělí) ohlásila, že je sledována dvěma lehkými čluny,” řekl Steed. Předpokládá se, že na palubě je osmičlenná posádka.

Jeden z představitelů Puntlandu agentuře AP řekl, že dva tucty mužů vnikly na palubu lodi. Druhý dodal, že napadena byla nákladní loď plující pod vlajkou Srí Lanky, která nyní pluje k somálským břehům.

Mluvčí námořních sil EU, zapojených u somálských břehů do protipirátské operace Atalanta, Louise Taggová potvrdila útok na ropný tanker s tím, že se vyšetřuje.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zpráva o námořním zločinu Dryad Maritime z půlky února přitom uváděla, že v oblasti nejsou žádné nebo jen malé signály o činnosti pirátů. Vedlo to k ukončení operace NATO Štít oceánu, nadále ale pokračuje operace námořních sil EU Atalanta, zahájená v prosinci 2008, která byla prodloužena až do konce roku 2018.

Loni byl zaznamenán jen jediný pokus o pirátský útok, když se 22. října k lodi CPO Korea, plující 540 km od somálského pobřeží, přiblížil rychlý člun. Když posádka lodi vypálila několik varovných výstřelů, rychlý člun odpověděl palbou. Není ale jasné, zda se mělo jednat skutečně o pokus o únos.

Reklama

Výběr článků

Načítám