Hlavní obsah

Jižní Korea zvažuje návrh na pozastavení členství KLDR v OSN

Ženeva

Jižní Korea vyzvala k přijetí „kolektivních opatření“ vůči KLDR, která by mohla zahrnovat i pozastavení členství Severní Koreje v OSN. Důvodem je vražda bratra severokorejského vůdce v Kuala Lumpuru, k níž byly podle malajsijských vyšetřovatelů použity zakázané chemické zbraně, nervový plyn VX. Jižní Korea je přesvědčena, že vraždu Kim Čong-nama má na svědomí severokorejské vedení.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se

Článek

Podle jihokorejského ministra zahraničí Jong Pjong-sea je nyní načase zvážit přijetí mimořádných opatření vůči KLDR na mezinárodní úrovni. „To by mohlo zahrnovat pozastavení práv a privilegií Severní Koreje jako člena OSN,“ řekl.

Vysvětlil i důvod: „Mnoho zahraničních médií poukázalo na to, že Severní Korea použila chemické zbraně pro zabíjení v třetí zemi, což je jasný vzkaz světu.“

„Pouhých pár gramů nervového plynu VX stačí k masové vraždě,” prohlásil jihokorejský ministr.

Poukázal tak na látku, která podle výsledků pitvy zabila Kim Čong-nama, bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

„Severní Korea však nemá jen pár gramů, ale tisíce tun chemických zbraní, včetně nervového plynu VX, po celé zemi... Nedávná vražda by pro nás pro všechny měla být důraznou připomínkou možností chemických zbraní KLDR a odhodlání této země je skutečně použít,” dodal Jong Pjong-se na konferenci o odzbrojení v Ženevě.

Reklama

Výběr článků

Načítám