Hlavní obsah

Severokorejský velvyslanec v Praze se neukazuje, může se bát o život

– Praha

Smrt bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una v Kuala Lumpuru připoutala pozornost k severokorejskému velvyslanci v Praze Kim Pchojng-ilovi, který je strýcem současného vládce. Objevily se spekulace, že i on by mohl být ohrožen na životě. Podle jihokorejského deníku Dong-a ilbo se snaží být nenápadný, jak to jen jde.

Foto: Ladislav Křivan/CNC , Profimedia.cz

Kim Pchjong-il u Miloše Zemana

Článek

List upozorňuje, že od chvíle, kdy ho přijal v lednu loňského roku na Hradě Miloš Zeman, se na veřejnosti skoro neobjevuje. „Z velvyslanců v České republice jich hodně málo vůbec někdy Kim Pchjong-ila potkalo,“ uvedl jihokorejský diplomat. „Vypadá to, že se snaží být nenápadný, nedělat nic více, než přejíždět mezi svou rezidencí a ambasádou.“

O možné hrozbě pro Kim Pchjong-ila spekuloval v úterý už internetový deník Hong Kong 01, který zmiňoval, že zabitý bratr i velvyslanec mají leccos podobného. Oba byli nemanželští.

Podivné bylo i loňské náhle přesunutí Kim Pchjong-ila z Polska, kde byl šestnáct let ambasadorem a vytvořil si tam řadu vazeb. Podle expertů to byla jasná snaha zbavit ho zázemí.

Dění kolem velvyslance se sleduje

Někteří ze severokorejských exulantů dokonce zvažovali, že by strýc mohl nahradit svého synovce, který překotně rozvíjí jaderný a raketový program a prohlubuje izolaci země.

Na světovém kongresu severokorejských přeběhlíků, který se konal loni v dubnu v Soulu, byl zařazen i bod ustavit exilovou severokorejskou vládu s Kim Pchjong-ilem v čele. Někteří to ale považují za nerealistické sny. [celá zpráva]

Podle jihokorejského diplomata v Praze česká vláda bedlivě sleduje dění okolo ambasadora, zejména to, kam jezdí a kdo se kolem něj pohybuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám