Hlavní obsah

Filipínský prezident Duterte řídil a platil eskadru smrti, řekl její člen

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte v době, kdy byl starostou města Davao, dával rozkazy a peníze v hotovosti členům vražedného komanda, které mělo zabíjet zločince i Duterteho odpůrce. Uvedl to bývalý policista a člen eskadry smrti Arthur Lascanas.

Foto: Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

Bývalý policista Lascanas vystoupil na tiskové konferenci v senátu, kterou uspořádaly organizace na ochranu lidských práv. Řekly, že tyto informace by mohly být podnětem pro zahájení impeachmentu, protože se na tyto činy nevztahuje prezidentská imunita.

Duterteho mluvčí Martin Andanar zmíněná tvrzení odmítl jako snahu blíže neurčených lidí, které negativně zasáhly prezidentovy reformy a kteří ho chtějí zbavit moci. „Tisková konference Arthura Lascanase, který se přiznal, že byl zabiják, je součástí prodlužovaného politického dramatu, jehož cílem je svrhnout vládu,” uvedl.

Expolicista: Zabil jsem bratry

Lascanas, který se v jednu chvíli rozplakal, se přiznal k vraždě svých sourozenců. „Zabil jsem své dva bratry,“ řekl. Důvodem prý bylo, že brali drogy. „I když za to mohu zaplatit životem, jsem ochotný svědčit, protože jsem to slíbil Bohu,“ dodal.

Na rozdíl od své loňské výpovědi, kdy popíral, že by byl zapleten do mimosoudních vražd, tentokrát přiznal, že se podílel na zabíjení zločinců při raziích ve městě Davao, jež si podle jiných svědectví vyžádaly stovky obětí.

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Bývalý policista a člen eskadry smrti Arthur Lascanas,

Popsal přitom několik akcí, které podle něj nařídil, povolil či financoval tehdejší starosta Davaa Duterte. Při jednom z nich Lascanas a další členové jeho skupiny zastřelili s Duterteho svolením muže podezřelého z únosu, jeho těhotnou manželku, malého syna, tchána a dvě další osoby.

Dalším terčem se stal rozhlasový komentátor Juan Pala, který Duterteho rozhořčil svými kritickými komentáři. Lascanas a další členové eskadry smrti ho zabili v roce 2003. „Jsem jedním z těch, kteří zabili Juana Palu,“ přiznal Lascanas. Dvakrát se jej zabít nepovedlo, po třetím, úspěšném pokusu dostal bývalý policista od tehdejšího starosty Duterteho finanční odměnu.

Lascanas vypovídal před senátem už loni v říjnu, když jeho jméno zmínil jiný svědek v případu likvidace zločinců a opozice v Davao Edgar Matobato. Ten řekl, že jemu a dalším příslušníkům eskadry Duterte nařídil zabíjet kriminálníky tak, aby to vypadlo jako vyřizování účty mezi gangstery, uvedl list USA Today.

Ranař Duterte

Duterte po svém loňském nástupu do funkce zahájil protidrogovou kampaň, která si podle serveru BBC News od léta vyžádala na 7000 obětí mezi předpokládanými drogovými překupníky a narkomany. [celá zpráva]

Zásahy vyvolaly kritiku Západu i mezinárodních humanitárních organizací, které upozorňovaly na zabíjení bez řádného soudu.[celá zpráva]

Když byl v rámci kampaně unesen a zavražděn jihokorejský podnikatel, filipínský policejní šéf tažení proti narkomanům zastavil a nařídil rozpuštění policejních protidrogových jednotek. [celá zpráva]

Foto: Bullit Marquez, ČTK/AP

Bývalého policistu Arthura Lascanase dovádějí po výpovědi před senátem

Duterte několikrát přiznal, že i sám zabíjel zločince. [celá zpráva]

Boj proti drogám a zločinnosti byly klíčovou součástí Duterteho předvolební kampaně. Duterte přitom připomínal, že se mu nekompromisními zásahy podařilo vylepšit bezpečnostní situaci ve zločinem proslulém městě Davao.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám