Hlavní obsah

Osobně jsem zabíjel zločince, abych dal policii příklad, přiznal filipínský prezident

Manila

Filipínský prezident Rodrigo Duterte, který čelí mezinárodní kritice kvůli počtu obětí jeho drogové války, v pondělí večer v televizním projevu hájil mimosoudní popravy drogových dealerů. Současně přiznal, že jako starosta osobně zabíjel zločince.

Foto: Czar Dancel, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

Když byl starostou, zabil je před očima policistů se slovy: „Jestliže to můžu udělat já, tak proč ne vy?“

„V Davau jsem to udělat osobně, abych to ukázal klukům (z policejního sboru),“ řekl. Snažil se tak dát policistům příklad.

V projevu ale přiznal, že sám vyhledával příležitosti, kdy by mohl zasáhnout: „Jezdil jsme po Davau na motorce, na silné mašině. Hlídkoval jsem v ulicích a hledal problémy. Skutečně jsem vyhledával konfrontaci, abych mohl zabíjet.“

Jaké je ale skutečnost, není jasné, Dutrete v poslední době střídavě přiznával a popíral zapojení do eskader smrti, uvedl list Guardian, který o jeho projevu informoval.

Duterte také reagoval na kritiku amerického prezidenta Baracka Obamy a skupin hájících lidská práva, kteří mu vyčítají jeho brutální taktiku, a vyzvali ho, aby s ní přestal. „Lituji, ale to neudělám,“ řekl.

Jako prezident Duterte vyzval obyčejné Filipínce i bezpečnostní složky, aby zabíjeli narkomany a drogové dealery. Současně ale prohlásil, že on ani jeho bezpečnostní síly nepřekročí zákon.

Námluvy s Čínou

V říjnu se ale přirovnal k Adolfu Hitlerovi a řekl, že by „byl šťastný, kdyby pozabíjel“ tři milióny drogově závislých. [celá zpráva]

Za tento výrok se později omluvil. [celá zpráva]

Od jeho zvolení v půlce roku zabila policie 2086 lidí při operacích proti drogám. Další tři tisíce lidí byly podle oficiálních čísel zabity za nevyjasněných okolností. [celá zpráva]

Prezident řekl, že policisté zabíjejí jen v sebeobraně a že další lidi zabili gangsteři. Současně ale dodal, že „nedopustí, aby šli policisté do vězení, pokud by byli uznáni vinnými vraždou v jeho válce proti drogám“.

Duterte se také odklonil od tradičního partnera Spojených států a začal námluvy s Čínou, byť ta požaduje i sporné ostrovy, na které si kladou Filipíny nárok. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám