Hlavní obsah

Duterteho očista země od drog: Za pět měsíců bylo zabito skoro šest tisíc lidí

– Manila

Již pět měsíců trvající válka filipínského prezidenta Rodriga Duterteho s drogami si vyžádala téměř šest tisíc lidských životů. Policisté a „neznámí útočníci“ střílejí uživatele drog a jejich dealery bez soudu přímo v ulicích Manily a dalších měst. Říkají tomu čištění společnosti a zavražděným věší na krk cedule pro výstrahu ostatním.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Příbuzná jedné ze zavražděných.

Článek

Duterte vyhlásil nelítostnou válku ihned po svém nástupu do funkce na konci června a i přes opakovanou kritiku trvá na tom, že nepřestane, dokud problém s drogami „nevyřeší“.

„Říkají, že se hodně zabíjelo, že bylo hodně poprav a zabíjení bez soudního procesu. Chcete, aby to skončilo? Je to jednoduché. Uživatelé drog by s nimi měli skončit. Přestaňte a prožijeme Vánoce a Nový rok v míru,“ řekl filipínský prezident serveru Phil Star.

Foto: Czar Dancel, Reuters

Ostatky jedné z obětí pouličních vrahů narkomanů

Podle oficiálních statistik bylo od 1. července v souvislosti s válkou s drogami na Filipínách zabito již 5 927 lidí.

Na druhé straně se ale jen během července úřadům dobrovolně přihlásilo 60 tisíc drogově závislých. Vyděsila je Duterteho výzva směrem k občanům, aby šli a zabíjeli drogové dealery i jejich zákazníky. V září potom prezident svou hrozbu zopakoval, když se nechal slyšet, že by rád zabil tři milióny závislých.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Andělé smrti

A zdá se, že dělá všechno proto, aby si své přání splnil. Skupinám, které uživatele a prodejce vyvražďují, úřady platí za každou potvrzenou smrt. Krutí jsou ale i samotní policisté. Deník The Guardian v říjnu zveřejnil výpověď muže, který tvrdil, že patří k jednomu z deseti utajovaných policejních komand smrti, jež „čistí společnost“. [celá zpráva]

„Není to o tom, že bychom zabíjeli pro zábavu nebo byli nějakými vraždícími maniaky. Má to vyšší účel. Jsme tu jako andělé (smrti), jako svatý Michael a svatý Gabriel,“ řekl Guardianu jeden z vysoce postavených policistů Filipínské národní policie. Britskému listu vysvětloval svou úlohu v 87 vraždách.

„To oni nás vytvořili. Pustili to zvíře z klece, aby ty zločince neutralizovalo,“ dodal nejmenovaný policista. Zvláštní jednotky policie o mrtvých mluví jako o „neutralizovaných“.

Ze zmíněných skoro šesti tisíc lidí jich 2 086 zemřelo v ulicích během policejních operací, zbytek pak mají na svědomí vraždící skupiny.

Na kritiku ze zahraničí Duterte neslyší. Amerického prezidenta Baracka Obamu například nazval zku*vysynem [celá zpráva] a skupině europoslanců vzkázal, aby šli do p*dele. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám