Hlavní obsah

Za bití spoutaného demonstranta dostali policisté v Hongkongu dva roky vězení

Hongkong

Hongkongský soud poslal v pátek na dva roky do vězení sedm policistů, kteří při rozhánění masových demonstrací 15. října 2014 zbili spoutaného aktivistu Ken Tsanga. Vinnými je shledal už v úterý.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Tři ze sedmi policistů přivážejí k soudu

Článek

Za útok, který „způsobil oběti tělesnou újmu”, poputuje každý ze sedmi policistů, kteří se zásahu účastnili, na dva roky do vězení.

Dvouletý trest odnětí svobody dostali i ti dva strážci zákona, kteří se Tsangova bití přímo neúčastnili. Podle soudu měli „zabránit spáchání zločinu, a to i v případě, že se ho dopouštěli jejich kolegové”.

Ačkoli byli podle soudce policisté během zásahu proti demonstrantům pod „obrovským stresem”, jejich chování vůči Tsangovi to nemůže ospravedlnit. Incident poškodil mezinárodní pověst Hongkongu.

Kopali ho a bili pěstmi

Při zásahu televizní štáb natočil, jak policisté odvlekli demonstranta do tmavého zákoutí, kde ho zkopali a zmlátili pěstmi. Tsang údajně předtím na policisty vychrstl blíže neupřesněnou tekutinu z láhve. V době, kdy ho policisté bili, měl na rukou plastová pouta. Při zásahu policistů utrpěl poranění obličeje, krku a ramen. [celá zpráva]

Tsang byl loni v souvislosti s incidentem odsouzen k pěti týdnům odnětí svobody za to, že napadl policisty a bránil se zatčení.

Na podzim 2014 obyvatelé Hongkongu 11 týdnů demonstrovali za možnost si svobodně vybrat nejvyššího představitele města bez toho, aby o kandidátech napřed rozhodoval Peking. Původně Peking správce města dosazoval rovnou. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám