Hlavní obsah

Japonský premiér poprvé navštíví Pearl Harbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Šinzó Abe v pondělí oznámil, že se chystá na historickou návštěvu americké námořní základny Pearl Harbor. Abe bude prvním japonským představitelem, který dějiště japonského útoku na základnu na Havaji navštíví. Stane se tak koncem měsíce, 75 let po útoku. Abe se na Pearl Harboru sejde s dosluhujícím prezidentem USA Barackem Obamou.

Foto: U.S. Navy, ČTK/AP

Útok na Pearl Harbor

Článek

Abe v pondělí naznačil, že svou návštěvou oplatí Obamovu cestu do Hirošimy. Barack Obama ji vykonal letos na jaře a stal se prvním americkým prezidentem, který na místě uctil památku více než 100 tisíc obětí jaderného útoku USA.

„Výzva prezidenta Obamy ke světu bez jaderných zbraní při jeho návštěvě v Hirošimě se vryla do srdcí japonského lidu,“ ocenil Abe a dodal: „Navštívím s prezidentem Obamou Pearl Harbor, abych upokojil duše obětí. Hrůzy války bychom nikdy neměli opakovat.”

Za hodinu a půl přes 2400 mrtvých

Japonské letectvo podniklo překvapivý útok na havajskou základnu americké tichomořské flotily v Pearl Harboru 7. prosince 1941. Nálet trval jen asi hodinu a půl, ale zahynulo při něm více než 2400 amerických vojáků. Na dně skončily čtyři bitevní lodě a potopena či poničena byla i řada dalších plavidel. Japonců zemřelo při útoku asi 60.

Útok byl historickým milníkem, neboť Spojené státy v jeho důsledku vstoupily do druhé světové války a pomohly porazit nacismus a fašismus.

Shozením jaderných bomb na japonská města Hirošimu a Nagasaki pak v srpnu 1945 skončila válka s Japonskem.

Reklama

Související články

USA budou exhumovat oběti z Pearl Harboru

Spojené státy se chystají exhumovat ostatky téměř 400 amerických vojáků zabitých v prosinci 1941 při japonském útoku na havajskou základnu Pearl Harbor....

Výběr článků

Načítám