Hlavní obsah

Čínský prezident si vysloužil exkluzivní označení „jádro”. Má nezpochybnitelnou moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Ústřední výbor Komunistické strany Číny ve čtvrtek oficiálně označil vůdce strany a sedmého prezidenta země Si Ťin-pchinga za „jádro” nové generace čínských vůdců. Si tak posílil svou pozici ve straně před důležitým sjezdem čínských komunistů, který se uskuteční příští rok na podzim, napsala agentura Reuters.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Si Ťin-pchingův nový titul je uveden v prohlášení, které ústřední výbor vydal po skončení svého čtyřdenního plenárního zasedání a které zveřejnila státní média.

„Jádrem” stranického vedení byli v minulosti nazváni jen tři politici - zakladatel komunistické Číny a vůdce první generace Mao Ce-tung, reformní vůdce druhé generace Teng Siao-pching a vůdce třetí generace, pátý prezident ČLR Ťiang Ce-min.

Titul má poukazovat na to, že tito vůdci mají prakticky absolutní, nezpochybnitelné pravomoci. Předchůdci Si Ťin-pchinga, bývalému prezidentovi Chu Ťin-tchaovi se podobné pocty nedostalo.

Si Ťin-pching stojí v čele Komunistické strany Číny od listopadu 2012 a prezidentem je od března 2013. Příští rok na podzim bude téměř s jistotou na stranickém sjezdu zvolen generálním tajemníkem na druhé pětileté funkční období.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Čínský prezident Si Ťin-pching

Sjezd Komunistické strany Číny bude ostře sledovanou událostí, protože na něm bude oznámeno nové složení sedmičlenného stálého výboru politbyra, které určuje dění v zemi. Podle AP by sjezd mohl naznačit, kdo v roce 2022 Si Ťin-pchinga v jeho vůdcovské roli nahradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám