Hlavní obsah

USA jsou zděšeny, že se k nim Filipíny obracejí zády

– Manila

Filipínský ministr zahraničí v pondělí přijal náměstka amerického ministerstva zahraničí pro oblast východní Asie a Tichomoří. Důvodem byl ohlášený obrat Filipín v zahraniční politice od Spojených států k Číně. Americký náměstek Daniel Russel po jednání v Manile prohlásil, že USA jsou zděšeny.

Foto: ČTK/AP

Náměstek amerického ministra zahraničí Daniel Russel (uprostřed) přichází v Manile na jednání.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte ohlásil „rozchod“ s dlouhodobým spojencem při návštěvě v Pekingu minulý týden.

Spojené státy ho předtím kritizovaly za mimosoudní zabíjení, které povolil v rámci boje proti drogovým gangům. Při tažení byly zabity tisíce lidí.

Americký náměstek Russel během schůzky s filipínským ministrem zahraničí Perfectem Yasayem v pondělí zmínil obojí: „Upozornil jsem ministra, že řada kontroverzních prohlášení a poznámek a ovzduší skutečné nejistoty ohledně filipínských záměrů vedlo nejen v mé zemi, ale i v mnoha dalších, ke zděšení. To není pozitivní trend. Panu ministru zahraničí jsem rovněž otevřeně sdělil, že přátelé jsou znepokojeni ztrátami na životech v souvislosti s protidrogovým tažením“.

Populista Duterte nastoupil do úřadu prezidenta v červnu a od té doby stihl západní spojence několikrát urazit. Kromě jiného označil hlavu USA Baracka Obamu za zku...syna. Na podnikatelském fóru v Číně minulý týden ohlásil, že Spojené státy prohrály - „možná ne společensky, ale vojensky a ekonomicky“. Dodal, že se chce zapojit do ideologického proudu s Čínou a rád by v tomto klubu viděl také Rusko. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám