Hlavní obsah

Fossettův rekord padl, Rus Koňuchov obletěl svět za 11 dní a šest hodin

Canberra
Aktualizováno

Rus Fjodor Koňuchov překonal rekord v obletu Země balónem, když v sobotu po 11 dnech letu dorazil do západní Austrálie. Oznámil to jeho tým. Koňuchov tak překonal výkon Američana Steva Fossetta, který v roce 2002 svět balonem obletěl za 13 dní a osm hodin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rus Fjodor Koňuchov překonal rekord v obletu Země balónemVideo: Reuters

 
Článek

Steve Griffin z Koňuchovova týmu v sobotu oznámil, že vzduchoplavec přeletěl nad letištěm v australském Northamu, kde let o délce 33 tisíc kilometrů 12. července začal. Podle Rusova týmu let trval 11 dní a šest hodin čistého času.

Kopíroval Fossettovu cestu

Čtyřiašedesátiletý Koňuchov kopíruje cestu svého předchůdce, protože i Fossett startoval z Northamu.

Světová federace leteckého sportu, která sídlí ve Švýcarsku, rekord zatím nepotvrdila.

Místní obyvatelé na sociální sítě umístili snímky balónu přelétávajícího nad pobřežím.

Foto: Oscar Konyukhov/Handout, Reuters

Balón o hmotnosti 1,8 tuny ruského vzduchoplavce Fedora Koňuchova

Koňuchov je zkušený vzduchoplavec, námořník a horolezec. Balónem o hmotnosti 1,8 tuny zamířil z Austrálie na východ přes Nový Zéland, Chile, Argentinu a Jihoafrickou republiku a pak zpět do Austrálie.

Na australském pobřeží v sobotu bylo zataženo, ale nefoukal vítr, takže panovaly vhodné podmínky pro přistání. Fossett byl v roce 2002 nucen strávit kvůli mimořádně silnému větru ve vzduchu ještě dva dny a koš pak vlekl po zemi čtvrt hodiny, než se zastavil na dobytčí farmě na jihozápadě státu Queensland. Bylo mu tehdy 58 let a při přistání si tak urputně kousal rty, že když vystoupil z koše, krvácel.

Fossett si splnil svůj sen, ale obletěl Zemi v baloóně až na šestý pokus a kromě jiného čelil za letu i požáru v kabině.

Reklama

Související články

Americký dobrodruh Steve Fossett je nezvěstný

Třiašedesátiletý milionář a vášnivý letec, který se proslavil rekordními lety kolem Země, se nevrátil z jedné ze svých vzdušných cest. Americké letecké hlídky...

Výběr článků

Načítám